Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van.

Mohabbatein (2000)

Aki látott már bollywoodi filmet, megszokhatta, hogy a középpontban kibontakozó romantikus szál mellett számtalan kisebb-nagyobb szerelmi történet bukkanhat fel a rokonok, barátok és egyéb mellékszereplők révén, különféle alternatíváit nyújtva a férfi-nő kapcsolatnak. A Mohabbatein, angol címén Love Stories három fiatal pár, és az útjukat egyengető zenetanár (Shahrukh Khan) szerelmi történeteit mutatja be. Ez a sokszálú történetvezetés a legtöbb bollywoodi filmre jellemző, amitől ez a film mégis különleges, az a rendező, Aditya Chopra (Dilwale Dulhania Le Jayenge, Rab Ne Bana Di Jodi) fiatalos szemlélete, és az a megközelítés, mely szerint egyik szerelmi történet sem lehet fontosabb a másiknál. Így a film egyszerre tartja a figyelem középpontjában mind a négy pár életét.

 

 

 

Egy langyos nyári estén három idegen érkezik egy kisvárosi vonatállomásra. Sorsuk örökre összefonódik, szobatársak lesznek a Gurukulban, az egyik legkonzervatívabb bentlakásos fiúiskolában. Az iskola élén Narayan Shankar (Amitabh Bachchan) áll, kinek három jelszava: hagyomány, tisztelet és fegyelem, melyet az iskola összes növendékének gyakorolnia kell. Az iskolai szabályzat tiltása ellenére a bolondos Vikram, a tisztelettudó Karan és a szerény Sameer szerelembe esik. A támogatást és a buzdítást az új zenetanártól, Raj Aryantól kapják meg, aki a zenén kívül arra tanítja diákjait, hogy mindig kövessék a szívük szavát. Emiatt lassan háború alakul ki a változásokat sürgető Aryan és a rendíthetetlen Shankar között.

A hegedűvel és virágokkal érkező Raj Aryan tragikus szerelmének történetére flashback-jelenetekből derül fény. Kedvese, Megha (Aishwarya Rai) halott, ő mégis mindig maga mellett érzi, ha szerelmet lát, ezért is küzd olyan szenvedéllyel mások boldogságáért, és megpróbálja helyrehozni azokat a hibákat, amiket Megha életében nem sikerült.

 
A Mohabbatein a szerelmi történetek halmozásával, a bollywoodi filmekre jellemző egyetlen és örök szerelem mítoszával, a zenehasználattal és a táncjelenetek dominanciájával sajátos érzelmi túlfűtöttséget ér el. A négy központi szerelmi történetről már volt szó, ezek mellett komikus jelenetekben feltűnik az Anupam Kher által alakított bolondos kávézótulajdonos és zsémbes kiszemeltje, illetve Sameer kedvesének apja, aki éppen egy randira cicomázza fel magát. A bollywoodi szerelmi történetekre jellemzőek a nagy találkozások, a férfiak egy szempillantás alatt beleszeretnek a tökéletes nőbe, akit aztán számtalan nehézség árán tudnak csak meghódítani. Ez ebben a filmben sincsen másként, akár szende, akár pimasz és erőszakos a fiúk kiszemeltje, mindig a férfinak kell biztosnak lennie érzelmeiben, és ennek megfelelően cselekednie. A halhatatlan szerelem legszebb példája ez a film, hiszen Raj Aryan úgy él halott kedvese szellemével, mintha házasok lennének, a nő mindig vele van, ha a Holit ünneplik vagy ha a férfinak éppen tanácsra van szüksége, érzésein a nő halála mit sem változtatott, sőt, saját bevallása szerint csak erősebbé tette szerelmét.

 

 

 

A fiatal párokat alakító hat színészből öt 2000-ben, ha nem is első, de egyik legkorábbi filmszerepét kapta a Mohabbateinben. Uday Chopra (Mujhse Dosti Karoge!, Dhoom) szerintem mai napig legjobb alakítása Vikram figurája. A szerelmét alakító Shamita Shettyvel szép párt alkotnak, a film számomra legkedvesebb párosát. Gyönyörűen táncolnak együtt, öröm nézni civakodásukat. A szerelme kedvéért magát újra és újra megsebesítő Jimmy Shergill és a férfi sebeit kötöző Preeti Jhangiani páros is nagyon jól el lett találva. A harmadik fiatal pár is működik, annak ellenére, hogy Sanjana karaktere túl buta és idegesítő ahhoz, hogy a néző igazán megszerethesse. Amitabh Bachchan figurája tiszteletet parancsoló, ráadásul kapott egy gyönyörű szimfonikus zenei témát, mely mindig felhangzik, amikor megmakacsolja magát. Shahrukh Khan pedig pontosan olyan vidám, kedves és érzelmes figura, mint amilyennek a három évvel később készült Kal Ho Naa Hoban láthattuk.

 

 

A film dal- és táncjelenetei meglepően jók egytől egyig, ráadásul kétszer is előfordul, hogy egy dalt rögtön egy újabb követ. A zene, legyen szó a hét item song valamelyikéről, vagy apróbb dalrészletről, melyet hegedűn, zongorán játszanak, vagy éppen egy táncpróbán hangzik el, rettentően érzelemgazdagok és szépek, sűrűn átszövik a filmet. A táncjelenetek látványosak, szépen kidolgozottak.

 

Aankhein Khuli – Song Promo

 

 

Humko Humise Chura Lo – Song Promo

 

 

Ebben a filmben is megvan az a fiatalos lendület, amiért a Dilwale Dulhania Le Jayenget annyira szerettem. A fiatalos szemléletmóddal képes felüdíteni és ellensúlyozni a könnyfakasztó jeleneteket. Szeretem a figurák első megjelenéseit kísérő drámai zenét, a szélfútta, hátracsapott hajakat és Shahrukh Khan nyakba kötött pulóverei is mindig mosolyt csalnak az arcomra, úgyhogy a Mohabbatein számomra a 2009-ben látott legjobb bollywoodi film.

 

 

Hozzászólások   

 
#1 Memsahib 2010-01-09 10:31
Nekem is ez az egyik legkedvesebb film Shahrukh-kal. Imádom a Soni soni c. dalbetétet a Holi ünnepségen, és az instrumentális zenei részt, amikor a 3 pár különféle stílusban táncol. :zzz
SRK pedig nagyon viccesen játsza a hegedülést. :D
 
 
#2 szavérá 2010-01-09 13:32
És tök jók a koreográfiák. Farah Khan is is kitett magáért :-)
 
 
#3 Savita 2010-01-09 21:40
Az első filmek egyike amit láttam. Imádom!
 
 
#4 katka50 2010-01-10 19:30
Hogy ez milyen jó film!
 
 
#5 kadarferenc 2010-01-13 20:33
Hétvégén megnéztem. Hát nekem nagyon gyenge dolog volt (még Holt költők társasága koppintásnak is). Ellentétben az említett "Dilwale Dulhania Le Jayenge" és a "Rab Ne Bana Di Jodi"-val, amelyek viszont zseniálisak.
 

A hozzászóláshoz be kell lépned.

Vetítések

2016. július 1. 18:00
Hawaa Hawaai  (2014)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 15. 18:00
Prem Ratan Dhan Payo (2015)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 29. 18:00
Shool (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. augusztus 19. 18:00
Hum Saath Saath Hain (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 2. 18:00
Iqbaal (2005)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 16. 18:00
Koi Mil Gaya (2003)
Indiai Kulturális Központ

2016. október 28. 18:00
Phir Milenge (2004)
Indiai Kulturális Központ

Legújabb hozzászólások
Filmajánlók véletlenszerűen

Dabangg (2010)

Dabangg (2010)

 Minden idők második legnagyobb indiai kasszasikere immár hivatalosan is 2010 legjobb filmje. A helyi Oscar-gálának számító Filmfare díjátadón a Salman Khan főszereplésével készült Dabangg nemcsak a legjobb film kategóriájában győzedelmeskedett, hanem a legjobb akciókoreográfia díja is az övé. (Emellett...

Hum Aapke Hain Koun..! (1994)

Hum Aapke Hain Koun..! (1994)

 A kilencvenes évek ikonikus filmje, egy igazi bollywoodi klasszikus, ami hét éven át volt minden idők legtöbb bevételt hozó bollywoodi filmje és a hindi nyelvű mozi belépője a nyugati filmes piacra. Az 1994-es Hum Aapke Hain Koun...! (magyarul: Ki...

Dharam Veer (1977)

Dharam Veer (1977)

Az indiaiak számára Bollywood aranykora az 1970-es évek. Fantasztikus fordulatokkal telezsúfolt, meseszerű történetek, nagy sztárok, sok-sok szín és dallamos, indiai hangzású zenék – ennek a filmtípusnak az egyik mintapéldája a Dharam Veer. 

Hum Dil De Chuke Sanam (1999)

Hum Dil De Chuke Sanam (1999)

A Hum Dil De Chuke Sanam jellegzetes kilencvenes évekbeli bollywoodi darab. Lángoló érzelmek, melodramatikus fordulatok, szemkápráztató díszletek, ragyogó színkavalkád és fülbemászó zenék. Ez a film számunkra mégis különleges és egyedi: a történet második felét Magyarországon forgatták, így a magyar néző...