Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van.

Indiai Filmklub

Indiai filmhét 2016 – Bollywoodi sikerfilmek

 

A budapesti Indiai Nagykövetség Amrita Sher-Gil Kulturális központja 2016 október 6-12. között megrendezi immár hagyománnyá váló filmfesztiválját a Puskin moziban. Az idei filmhét India hindi nyelvű filmgyártását, közismert nevén Bollywoodot állítja a középpontba, és célja e sajátos filmipar sokszínűségének bemutatása. Ehhez a szervezők Bollywood különböző korszakokból származó sikerfilmjeiből válogattak, és közben törekedtek arra, hogy minél több műfaj vagy filmtípus jelenjen meg a válogatásban.

A részletes program:

 

Október   6. 19:00  A szeretet kincse (Prem Ratan Dhan Payo, 2015)
Október   7. 19:00  Mindent bele! (Dum Laga Ke Haisha, 2015)
Október   8. 19:00  Vír-Zárá (Veer-Zara, 2004)
Október   9. 19:00  Ki vagyok én neked? (Hum Aapke Hai Kaun, 1994)
Október 10. 19:00  Vezér (Wazir, 2016)
Október 11. 19:00  Pimasz alak (Besharam, 2013)
Október 12. 19:00  Találtam valakit (Koi Mil Gaya, 2003)A nyugaton rendkívül népszerű, ám Magyarországon kevéssé ismert ún. családi és esküvő filmek közül kettő is szerepel a válogatásban, a Sooraj R. Barjatya rendezőhöz kötődő, immár hét filmből álló családi filmes széria trendnyitó, valamint mai, legfrissebb darabja. Ezek a filmek a konzervatív indiai nagycsaládi életformát dicsőítik, történeteikben nagy szerepet tölt be a vallási és családi ünnepek, rituálék, szokások bemutatása. 1994-ben a rengeteg dallal és tánccal színesített, egzotikus Ki vagyok én neked? indította el ezen filmek divatját és hozott óriási népszerűséget Bollywoodnak a nyugati országokban, A szeretet  kincse című 2015-ös mű pedig annak jó példája, mennyit lehet e filmtípusból ma még megőrizni és hogyan lehet a mai közönség számára aktualizálni, élvezetessé tenni.


 

Indiai filmvetítések országszerte

Indiai filmvetítések az ország több pontján most hétvégén! 2016. június 18-19-én a budapesti Puskin, a debreceni Apolló, a szegedi Belvárosi moziban, valamint a nagykanizsai Medgyasszay Házban találkozhatunk indiai filmekkel.

A filmeket magyar felirattal vetítik.

A programlista alatt mindegyik mozifilm ismertetője megtalálható:

 

Indiai filmklub - Dil To Pagal Hai

Rahul sikeres színész-rendező, aki látványos zenés-táncos darabokat állít színpadra. Legjobb barátja darabjai vezető színésznője, Nisha, aki titokban szerelmes Rahulba, ám a fiú nem viszonozza érzelmeit és nem is hisz a szerelemben. Egy nap Nisha próba közben megsérül, ezért Rahul kénytelen új színésznőt keresni következő darabja főszerepére, és ez teljesen megváltoztatja a társulat és kettejük életét.


A „románcok királyának” nevezett Yash Chopra egyik legsikeresebb alkotása, amely indiai filmekben szokatlan módon a show-musical elemeivel keveri a vicces, romantikus szerelmi történetet.

 

Film: A szív bizony bolond (Dil To Pagal Hai, 1997)

hindi nyelvű, magyar feliratos

Ideje: 2014. szeptember 13. szombat 16:30


Helyszín: Örökmozgó Filmmúzeum, 1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.
Belépő:
600 Ft. (diákjegy: 450 Ft, nyugdíjas kedvezmény: 300 Ft.)

 

Filmest az Indiai Kulturális Központban - Pinjar

India és Pakisztán szétválása, valamint az ebből adódó hindu-muszlim ellentétek történelmi tablója biztosítja a színt egy magával ragadó szerelmi történet kibontakozásához a hindu vallású Puro és a muszlim családból származó Rashid között. A két fiatal családja nemzedékek óta háborúban áll egymással. Hogy bosszút álljanak múltbeli sérelmeikért, Rashid egy napon elrabolja a Purót, ám időközben beleszeret a lányba. Purónak sikerül megszöknie, de a véres megtorlástól tartva a családja nem hajlandó visszafogadni, így a lánynak nem marad más választása, mint visszatérni és feleségül menni Rashidhoz. Időközben az angol gyarmatosítók elhagyják Indiát és a földrészt a kettéosztás által fellobbant erőszak és gyűlölet perzseli fel, mely mindkét család tagjainak életét veszélybe sodorja.

Az Amrita Pritam pandzsábi nyelven írott regénye alapján készült filmet az Indiai Függetlenségi Nap alkalmából vetítik.

Film: Határokon túl – Pinjar (Pinjar, 2003)
hindi nyelvű, magyar feliratos

Szereplők: Urmila Matondkar, Manoj Bajpai, Sanjay Suri, Sandali Sinha

Ideje: 2014. augusztus 8. 18:00

Helyszín: Helyszín: Indiai Kulturális Központ, 1025 Budapest, Búzavirág u. 14.

A belépés ingyenes!

 

Filmest az Indiai Kulturális Központban - Talaash

Egyik este Mumbaiban a sikeres színész, Armán Kapúr kocsija belehajt az Indiai-óceánba és a bollywoodi filmcsillag életét veszti a balesetben. Az ügy kivizsgálására Szurdzsan Szingh Sékhávat nyomozót jelölik. Az előzetes vizsgálatok alapján arra a következtetésre jut, hogy a sztár halála összefüggésbe hozható egy zsarolási üggyel. A nyomozás során összeismerkedik Rosie-val, egy fiatal prostituálttal, és Rosie fesztelensége és érzékisége magával ragadja a rendőrt. A nyomozás során azonban egyre rejtélyesebbé válik az ügy, amely örökre megváltoztatja és összeköti ezeknek az embereknek az életét.

A váratlan fordulatokkal tűzdelt misztikus krimi erőteljesen eltér a klasszikus bollywoodi daraboktól - ennek ellenére vált a 2012-es év egyik legnagyobb indiai közönség- és kasszasikerévé.

 

Film: A nyomozás – Egy rejtély részletei (Talaash, 2012)
hindi nyelvű, magyar feliratos

Szereplők: Aamir Khan, Rani Mukerji, Kareena Kapoor

Ideje: 2013. június 6. 18:00

Helyszín: Helyszín: Indiai Kulturális Központ, 1025 Budapest, Búzavirág u. 14.

A belépés ingyenes!

 

 

Indiai filmklub - Aashiqui 2

Rahul Jayekar, azaz RJ kora legtehetségesebb fiatal énekese, aki minden zenei díjat megnyert, saját dalaiból számtalan lemezt adott ki és a világ nagyvárosaiban adott koncerteket. A sztárságból következő stressz elől azonban az iváshoz menekült, aminek karrierje látja kárát. Egy rosszul sikerült vidéki turné után meghallja Aarohit egy bárban az ő dalát énekelni, és felismeri, hogy a lány fantasztikus tehetség. Ettől kezdve minden energiáját a lány karrierjének beindítására fordítja, ám közben egyre jobban elkezd hozzá kötődni.

A 90-es évek nagy indiai sikerfilmjének folytatásaként beharangozott Szerelmesek a 2013-as év egyik legnagyobb sikere volt, mely úgy került be legnagyobb bevételű indiai filmek közé, hogy a főszerepeket ismeretlen, pályakezdő színészek játszották. A film zenéje sikeralbum lett, a két fiatal színész játéka pedig kivívta a kritikusok egyhangú elismerését és a nagyközönség rajongását.

 

Film: Szerelmesek (Aashiqui 2) (2013)

hindi nyelvű, magyar feliratos

Szereplők: Aditya Roy Kapur, Shraddha Kapoor, Shaad Randhawa

 

Ideje: 2014. március 12. szombat 18:00-20:10

Helyszín: Örökmozgó Filmmúzeum, 1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.

Belépő: 600 Ft. (diákjegy: 450 Ft, nyugdíjas kedvezmény: 300 Ft.)

Dalelőzetes:

 

Indiai filmklub - Main Hoon Na

Ram Prasad Sharma őrnagy apja az indiai hadsereg főparancsnokának a testőre, aki egy akcióban életét veszti, de halála előtt bevallja fiának, hogy van egy felesége és egy másik fia, és rábízza, hogy egyesítse a kettészakadt családot. Ram eközben küldetést kap: védelmeznie kell a főparancsnok lányának életét, aki ugyanabba a középiskolába jár, mint öccse. Így a 31 éves mintakatona kénytelen újra beülni az iskolapadba, ahol kissé nehezen állja meg helyét az őt folyton gúnyoló tizenévesek közt.

A Main Hoon Na igazi indiai maszáláfilm, melyben nagyszerűen keverednek az akciójelenetek, a lírai epizódok és a melodramatikus betétek a látványos táncjelenetekkel és az egész filmet átszövő humorral.

Film: Már itt vagyok (Main Hoon Na) (2004)

hindi nyelvű, magyar feliratos

Szereplők: Shahrukh Khan, Zayed Khan, Amrita Rao, Sushmita Sen, Sunil Shetty, Kirron Kher

Ideje: 2014. április 4. péntek 18:00

Helyszín: Indiai Kulturális Központ, 1025 Budapest, Búzavirág u. 14.
A belépés ingyenes

 

Tumse Milke dalbetét magyar felirattal:

 
Vetítések

2016. július 1. 18:00
Hawaa Hawaai  (2014)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 15. 18:00
Prem Ratan Dhan Payo (2015)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 29. 18:00
Shool (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. augusztus 19. 18:00
Hum Saath Saath Hain (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 2. 18:00
Iqbaal (2005)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 16. 18:00
Koi Mil Gaya (2003)
Indiai Kulturális Központ

2016. október 28. 18:00
Phir Milenge (2004)
Indiai Kulturális Központ

Legújabb hozzászólások
Filmajánlók véletlenszerűen

Amar Akbar Anthony (1977)

Amar Akbar Anthony (1977)

  Kishenlal, a taxisofőr magára vállalja egy lelketlen gengszter börtön-büntetését abban a hiszemben, hogy az igazi bűnös nem lesz hálátlan, gondját viseli feleségének és három gyermekének, amíg ő helyette csücsül a börtönben. Amikor végre kiszabadul, megdöbbenve látja, hogy családja éhezik, felesége...

Fanaa (2006)

Fanaa (2006)

A 2006-os Fanaa (Belepusztulni) egy sajátos bollywoodi film, melyben a szívszorító melodráma a thrillerek izgalmával és humoros jelenetekkel keveredik.

Love Aaj Kal (2009)

Love Aaj Kal (2009)

A 2009-es év egyik legnagyobb bollywoodi kasszasikere, a Love Aaj Kal igazi 2 az 1-ben film: a hagyományos India-képet bemutató filmek és a modernebb, nyugati hatású bollywoodi filmek kedvelőihez egyaránt szól – szó szerint. Végtelen mustármezőkön, lobogó száriban futó szerelmesek, akik...

New York (2009)

New York (2009)

 Valahogy mindig bizakodva ülök le, ha a közönség és a kritikusok által is nagyra tartott filmbe kezdhetek bele. Komoly reményeket tápláltam Kabir Khan New York című alkotása iránt is, de előre kell bocsátanom, hogy én sajnos...