Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van.

News

Dostana a Művész moziban

 

Magyarországon szinte soha nem lehet bollywoodi filmet látni a mozikban. Most azonban a Művész moziban műsorra tűzik a Dostanát a Humen Film Festival keretében. Kivételes alkalom, ne hagyjátok ki!

Kiadó lakást keresve melyik férfi ne hazudná gondolkodás nélkül azt a gyanakvó házinéninek, hogy az ő szíve bizony a lakásra szintén pályázó vadidegen riválisért dobog, ha ezzel rögtön az észbontó Priyanka Chopra lakótársává avanzsálhat?! Filmbéli fiaink is megteszik ezt, és ahogyan az lenni szokott, ez az egyetlen apró hazugság nagyon gyorsan mindent maga alá temető lavinává dagad.

A 2008-as év egyik legnagyobb bollywoodi kasszasikere volt az Abhishek Bachchan, John Abraham és Priyanka Chopra főszereplésével készült Dostana. Az álmeleg páros szerepében lubickoló férfi szupersztároknak, a látványos dalbetéteknek, valamint a számos váratlan fordulatnak köszönhetően ez a romantikus vígjáték az indiai filmek szerelmesei számára igazi csemege.

 

Film: Barátság (Dostana, 2008)
hindi nyelvű, magyar feliratos


Ideje: 2016. szeptember 10. szombat, 18:30


Helyszín: Művész mozi, 1066 Budapest, Teréz krt. 30.

 

 

India Fesztivál - március 6 - 10.

A március 6 - 10. között zajló India Fesztivál keretében érdekes programok özöne vár titeket az Átrium Film-Színházban. Külön ajánljuk a táncoslábúak figyelmébe az Om Shanti Om utáni fergeteges Bollywood party-t DJ Milendee-vel, valamint a Dr. Vajdovich Györgyi, a téma kiemelt hazai szakértője által tartott filmes előadásokat - ezek a programok ráadásul ingyenesek.

A részletes program pedig itt következik:

 

Rövidhírek Bollywoodból

 

 
Bollywood a folytatások és remake-ek korát éli. A hollywoodi módszer, hogy egy jól futó ötletről több bőrt húzzanak le, már korábban betört Indiába is, a korábbi években azonban kevés sikert hozott. Eddig inkább csak a vígjátékoknak készültek sikeres folytatásai (Golmaal-sorozat, Lage Raho Munna Bhai), most azonban több sikergyanús terv is feltűnt a láthatáron.
 
 
 

Shah Rukh Khan-konferencia Bécsben

 

A bécsi egyetem Társadalmi és Kulturális Antropológia tanszéke 2010. szeptember 30-a és október 2-a között nemzetközi konferenciát szervezett Shah Rukh Khan és a globalizálódó Bollywood címmel. A konferencia kísérlet volt arra, hogy először hozza össze közös eszmecserére a Bollywoodal foglalkozó, különböző területről érkező kutatókat és doktoranduszhallgatókat, és sikerét jól mutatja a résztvevők magas száma és a témák sokszínűsége.

 

 

12 alkalmas Shahrukh Khan-filmklub indul


 
 
Tizenkét alkalmas indiai filmklub indul Shahrukh Khan életműve nyomán. Egy sorozat, mely közelebb repít Indiához és az ezerszínű ország táncos-zenés életvidámságához, furcsaságához. Tulajdonképpen ez a filmklub nem más, mint egy repülőjegy nélküli utazás ígérete. A filmeket meghívott előadók vezetik fel, ezzel a moziidőt (mely indiai filmek esetén közel három órát jelent) majdhogynem egész délutános programmá bővítve.

Helyszín: Sambhala Tibet Központ, Budapest, 1012 Attila út 123. (az Astoriától 5 megállóra az 5-ös busszal)
Időpont: 2010. szeptember 26-tól december 12-ig vasárnaponként délután 6 órától
Belépő: felajánlás
A filmklub vezetője: Keller Mirella
További információkért katt IDE.
 
 

Rövid hírek

A modellként híressé vált és azóta is szépfiú szerepeiről ismert John Abraham újra kilép az izmos, jóképű macsó skatulyájából. Deepa Mehta Waterje után a Jhoota Hi Sahiban bizonyíthatja, hogy képes más típusú szerepek eljátszására. Új filmjében egy lúzert alakít, aki hazugságokkal próbálja lenyűgözni telefonos beszélgetőtársát, Mishkát (a női főszerepben Pakhi, a rendező, Abbas Tyrewala felesége látható).

A Jhoota Hi Sahi nem csupán Abraham, hanem az Indiában sikert aratott Jaane Tu... Ya Jaane Na rendezője, Abbas Tyrewala, illetve a zenét jegyző A. R. Rahman miatt is az év egyik legjobban várt filmje.

 

 

Friss bollywoodi filmek


 
 
Raajneeti

Politikai dráma tartja lázban Indiát. A Raajneeti nézettsége már az első héten rekordokat döntött, a jegyeladási listákon már csak a Ghajini és a 3 Idiots előzi meg. Úgy tűnik, megint bejött a társadalmi-politikai témák és a bollywoodi alapok keverése: a film az indiai politikai élet zavarosságát mutatja be, miközben van benne csábítás, elhagyatás, évtizedek után feltűnő elveszett gyermek, gyilkosság, ármány és szerelem. A kritikusok szerint a Mahábharáta és a Keresztapa elegye – vitriolosabb tollú újságírók szerint ez utóbbi egyszerű koppintása. A hírveréshez biztosan hozzájárult, hogy a készítőknek meggyűlt a baja a cenzorokkal. Először egyáltalán nem akarták engedélyezni a filmet, mivel a Katrina Kaif által alakított karakter állítólag túlzottan hasonlít Sonia Gandhira, aki az indiai kormánypárt, a Kongresszus vezetője. (A miniszterelnök Manmohan Szingh, Gandhi nem vállalt hivatalosan semmiféle tisztséget a kormányban, de a háttérből irányítja a pártot és az országot.) Végül számos túl erotikusra, illtve túl erőszakosra sikerült jelenetet is ki kellett vágni.

Rendező: Prakash Jha

Szereplők: Ajay Devgan, Ranbir Kapoor, Arjun Rampal, Manoj Bajpai, Katrina Kaif, Nana Patekar,  Naseeruddin Shah, Sarah Thompson 

 
 
Peepli [Live]

Politikai témát feszeget Aamir Khan produkciós cégének legújabb filmje is. A Peepli [Live] a földműves-öngyilkosságokról szól: kilátástalan helyzetük miatt az elmúlt húsz évben ezrével vetettek véget életüknek az indiai földművesek (2002 és 2006 között évente közel 18 ezren). A Peepli nevű falucskában is úgy dönt egy földműves, hogy véget vet életének, mert akkor legalább a családja támogatást kap a halála miatt. A “sztorit” megneszeli a sajtó, és nagy erőkkel érkezik a faluba, hogy tudósítson az öngyilkosságról – élőben, innen a film címe is.

A történet Anusha Rizvi ötlete, és a filmet is ő rendezte és kerített belőle egy fekete humorral teli komédiát. Aamir nagyon szívén viseli a film sorsát, hónapok óta járja vele a filmfesztiválokat (volt a Sundance-en és a Berlinarén is vele) és a sajtót, sikerült is elég nagy hírverést csapnia körülötte, így elég sokan várják már az augusztus 13-i premiert. A film érdekessége, hogy nem stúdióban, hanem egy valódi indiai faluban vették fel, a statiszták a helyiek, és sok színész is arról a környékről való, és nem Mumbai-ból. A zene pedig részben az Indian Ocean nevű zenekar munkája, de a helyszínül szolgáló falu egyik zenekara is szerepet kapott, miután a rendezőnő meghallotta őket.

Rendező: Anusha Rizvi

Szereplők: Omkar Das Manikpuri, Raghubir Yadav, Malaika Shenoy, Nawazuddin Siddiqui
 

 
Vetítések

2016. július 1. 18:00
Hawaa Hawaai  (2014)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 15. 18:00
Prem Ratan Dhan Payo (2015)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 29. 18:00
Shool (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. augusztus 19. 18:00
Hum Saath Saath Hain (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 2. 18:00
Iqbaal (2005)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 16. 18:00
Koi Mil Gaya (2003)
Indiai Kulturális Központ

2016. október 28. 18:00
Phir Milenge (2004)
Indiai Kulturális Központ

Legújabb hozzászólások
Filmajánlók véletlenszerűen

Wazir (2016)

Wazir (2016)

  A lelkiismeretes rendőr, Dánis családját tragédia rázza meg. A depresszióba süllyedt férfi életébe ekkor érkezik a titokzatos Pandit, a tolószékbe kényszerült sakk-nagymester. Ahogy a játékon keresztül közelebb kerülnek egymáshoz, az idős férfi egy személyes titkot fed fel előtte. Egy befolyásos...

Rock On!! (2008)

Rock On!! (2008)

 Láttak már olyan bollywoodi filmet, amelyben rockszámok szolgáltatják a „daljeleneteket” és egy rockzenekarról szól? Én azelőtt nem, és biztos, hogy a Rock On!!-t sem jutott volna eszembe magamtól megnézni. Végülis hindi filmet nem ezért néz az ember, ilyet nyugati...

Aaja Nachle (2007)

Aaja Nachle (2007)

Az Aaja Nachle mindenképpen 2007 legnagyobb bollywoodi meglepetésfilmje, és egyben talán az év legjobbja is. Alapjait tekintve jól bevált sémára épül - adott néhány lelkes, hétköznapi figura és nekik kell a szinte lehetetlent véghezvinniük, egy klasszikus színpadi darabot kell bemutatniuk...

Band Baaja Baaraat (2010)

Band Baaja Baaraat (2010)

 Befutott sztárok nélkül tarolhat-e mozifilm a pénztáraknál? Bollywoodban egyértelműen nem.Hőseink ráadásul ki sem mozdulnak Delhiből, sehol egy nézőcsalogató, egzotikus gondolázás Velencében, egy jóízű jódlizás a svájci Alpokban, de még csak a szomszédos Kuala Lumpurba se ruccannak át. A halmozottan hátrányos...