Ma 2018. január 20., szombat, Fábián és Sebestyén napja van.

Ladies vs. Ricky Bahl (2011)

Akár azt is mondhatnánk, hogy a Band Baaja Baaraat (Egy halom lakodalom) sikerét meglovagolva a készítő Yash Raj stúdió gyorsan visszazavarta stábot, valamint a Ranveer Singh és Anushka Sharma párost forgatni, majd a végeredményt Ladies vs. Ricky Bahl címmel beadta a mozikba. Bár ez a megállapítás nem is áll olyan távol a valóságtól, valójában ezt a habkönnyű, romantikus vígjátékot bátran állíthatjuk a bollywoodi közönségfilmet megújítani szándékozó törekvések sorába.

A 2010. december 10-én bemutatott Band Baaja Baaraat merész próbálkozásnak tűnt, nem illeszkedett a hagyományos szuperprodukciók közé. Az elsőfilmes Maneesh Sharma rendező mellé egy ismeretlen színészt osztottak Ranveer Singh személyében, a sztárkultusszal mélyen átitatott közegben a kissé súlytalan Anushka Sharma jelentette az összes vonzerőt, miközen a film teljes költségvetése meg sem közelítette az átlagos filmekét. Az elsöprő siker azonban végképp meggyőzte a stúdiót arról, hogy a szokatlan megoldásokkal operáló csapatnak érdemes bizalmat szavazni, így gyakorlatilag a teljes stábot megtartva rögtön új filmet rendeltek.

Attól eltekintve, hogy időközben Ranveer Singh a BBB-nak köszönhetően szupersztár lett, Anushka Sharma pedig bebetonozta magát az elsővonalba, Maneesh Sharma rendező maradt a Band Baaja Baaraat esetében alkalmazott fogásoknál.
Úgy készített az indiai közönség számára is egzotikus helyeket felsorakoztató mozifilmet, hogy nem lépte át az országhatárt. Míg az átlagos bollywoodi filmeknek kötelező elemük a látványos külföli helyszínek, addig a Ladies vs. Ricky Bahl nézőcsalogató kulisszáit olyan, egymástól különböző hangulatú városok adják, mint Lucknow, Mumbai, Delhi és Goa. A delhi születésű rendező egy interjúban bevallotta, hogy csak Delhiben több tucat filmet tudna forgatni, annyi hangulata és arca van a városnak. A gazdasági nagyhatalommá váló országban India felfedezése a bollywoodi film számára egyesek szerint az új generáció egészséges nemzeti büszkeségének jele.

A kaméleonként bárhol, bármilyen alakban felbukkanó címszereplő gyanútlan nők pénzére utazik. Az átvert hölgykoszorú, a szende muszlim özvegyasszony (Aditi Sharma), a nagyszájú, elkényeztetett újgazdag liba (Parineeti Chopra), valamint a kimért, karrierista üzletasszony (Dippanita Sharma) nekiindulnak, hogy a föld alól is előkerítsék a pofátlan szélhámost.
A Ladies vs. Ricky Bahl az átlag bollywoodi filmektől eltérően nem a harsány poénokkal szórakoztat, hanem visszafogott, finom humorral. Éppen ezért a három hölgy utazását és közös kalandjait diszkrét bájjal bemutató Maneesh Sharma - még ha csak a legjobb jelenetek idejére is, de - képes megidézni a méltán emlékezetes Zindagi Na Milegi Dobara hangulatát.

A bollywoodi produkciók többségétől eltérően a film erőteljesen épít az ismeretlen arcokra. A legjobb jelenetek az ismeretlen színészek alkotta, bosszúra éhes női trióhoz fűződnek, míg a Ranveer-Anushka páros erős túlzással szinte csupán vendégszerepel a filmben a kötelező szerelmi szál okán. Bollywoodban mindenképpen meglepő, hogy a játékidő egyenletesen megoszlik a sztárok és az ismeretlen színészek között, ráadásul egyikük még saját item-songot is kapott! Ez már valóban olyan hallatlan, hogy talán nem is hinnénk, ha ez az ismeretlen színésznő nem az itt bemutatkozó Parineeti Chopra lenne, aki a szupersztár Priyanka Chopra unokatestvére.
Nézőként akkor esünk aztán igazán ámulatba, amikor a valóságban igen csinos Parineeti Chopra ellenszenves trampli képében debütál egy Yash Raj-féle közönségfilmben. Több, mint szokatlan! Azonban teszi mindezt olyan hitelesen, hogy az összes filmes díjkiosztó gálán bezsebelte a kezdő színésznőknek járó díjat, játékával bizonyítva, hogy nem a bájos pofi és a híres rokon okán kell számolni vele a jövőben.

A fiatalos zenével és lendületes dalbetétekkel megtámogatott Ladies vs. Ricky Bahl könnyed romantikus vígjáték a Bachna Ae Haseenot jegyző Devika Bhagat írónőtől és a Band Baaja Baaraat készítőitől, az egyre inkább mókás rajzfilmfigurára hasonlító, bájos kiskacsafejű Anushka Sharmával, a habokból kiemelkedő Ranveer "Adonisz" Singh-gel, valamint a film valódi sztárjaival, a minden hájjal megkent szélhámos nyomába eredő, szeretnivaló hölgykoszorúval.
Magyar feliratos előzetes:
 

Hozzászólások   

 
#1 katka50 2012-03-03 08:24
Nekem az tetszett a legjobban a filmben, hogy hihetetlen könnyedséggel karikírozza ki az egyes társadalmi réteget.
 

A hozzászóláshoz be kell lépned.

Vetítések

2016. július 1. 18:00
Hawaa Hawaai  (2014)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 15. 18:00
Prem Ratan Dhan Payo (2015)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 29. 18:00
Shool (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. augusztus 19. 18:00
Hum Saath Saath Hain (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 2. 18:00
Iqbaal (2005)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 16. 18:00
Koi Mil Gaya (2003)
Indiai Kulturális Központ

2016. október 28. 18:00
Phir Milenge (2004)
Indiai Kulturális Központ

Legújabb hozzászólások
Filmajánlók véletlenszerűen

Om Shanti Om (2007)

Om Shanti Om (2007)

A 2007-es Om Shanti Om Nyugaton és hazájában is az egyik legkedveltebb bollywoodi film: egyszerre modern trendteremtő és mégis minden ízében hagyománytisztelő (még ha a tiszteletadásnak időnként az ironikusabb formáját is választja), ráadásul magáról Bollywoodról szól és emellett látványos, szellemes...

Prem Ratan Dhan Payo (2015)

Prem Ratan Dhan Payo (2015)

  Pritampur hercege éppen a koronázására készül, amikor merényletet követnek el ellene, melybe kis híján belehal. Hűséges szolgái elrejtik a herceget és felfogadnak egy hasonmást, hogy helyettesítse őt az ünnepségeken. Az egyszerű vásári komédiásnak, Prémnek így gyorsan el kell sajátítania az...

London Paris New York (2012)

London Paris New York (2012)

Egy bolondos fiú, egy komoly, naiv lány, három időpont, három város, három nagyon különböző találkozás. A London Paris New York a modernizálódó bollywoodi szerelmi románcok egyik jól sikerült, szórakoztató darabja. Nikhil gazdag, elkényeztetett, kissé léhűtő indiai fiú, akinek a bátyja fiatalon...

Bobby (1973)

Bobby (1973)

 A Bobby a bollywoodi filmtörténet egyik örök darabja, mely a mai napig lázba hozza az indiai nézőket, amely sztárrá tette akkor pályakezdő, fiatal főszereplőit, és amelynek dalai szinte egytől egyik örökzöld slágerekké váltak.