Ma 2024. április 25., csütörtök, Márk napja van.

Rövidhírek Bollywoodból

 

 
Bollywood a folytatások és remake-ek korát éli. A hollywoodi módszer, hogy egy jól futó ötletről több bőrt húzzanak le, már korábban betört Indiába is, a korábbi években azonban kevés sikert hozott. Eddig inkább csak a vígjátékoknak készültek sikeres folytatásai (Golmaal-sorozat, Lage Raho Munna Bhai), most azonban több sikergyanús terv is feltűnt a láthatáron.
 
 
 

 
Salman Khan 2012-re tervezi a Dabangg folytatását. Mint Salman körül semmi, ez sem megy botrányok és konfliktusok nélkül. Salman a Veer esetéhez hasonlóan összeveszett rendezőjével, így a második részt már nem Abhinav Kashyap, hanem Salman öccse, a producer Arbaaz Khan fogja rendezni (ismerve Arbaaz eddigi pályafutását, ez nem sok jót ígér). Abhinav állítólag Salmanék szerződésével szemben előnyben részesítette Shah Rukh sokkal bőkezűbb ajánlatát, aki szintén meg akarta szerezni egyik projektjéhez a rendezőt, de a rossz nyelvek szerint más is van a dolog mögött. Salman a Dabangg forgatása során folyamatosan beleszólt a rendezésbe, többször az utolsó pillanatban változtatta meg a szöveget, és azt sem hagyták, hogy Abhinav vágja össze a filmet. Shah Rukh ezzel szemben teljes szabadságot ad rendezőinek, sőt legtöbbször tejben-vajban füröszti őket, így valószínűleg nemcsak Salmanék szűkmarkúsága okozhatta a konfliktust.
A projekt családon belül is viszályt szított, eredetileg már idén elkezdték volna forgatni a filmet, ám Salmannak választania kellett két öccse között, mivel a Dabanng 2-vel egyidőben Sohail is előállt egy filmtervvel, amit Salmannal szeretne elkészíteni. Sokak meglepetésére ő kisebbik öccse projektjét vette előre, így Arbaaz morogva vette tudomásul a folytatás halogatását, és a főszereplőnő, Sonakshi Sinha is kénytelen ölbe tett kézzel várni, hogy végre eljátszhassa a második részben neki szánt álomszerepet.
 
 
 

 
 
Folynak a Krrish 2 forgatásának előkészületei, melyben Hrithik Roshan ezúttal apja rendezői utasításai szerint fog dolgozni. Úgy látszik, a Kites bukása megtanította Roshan papának, hogy ha fiának biztos sikert akar, azt saját magának kell rendeznie (Bollywoodban a 2006-os Dhoom:2-ig tartotta magát a hiedelem, hogy Hrithik csak az apja által rendezett filmekkel tud sikert aratni). Sokáig folytak a találgatások, hogy ki lesz a gonosz ellenfél a filmben, a hollywoodi szuperhősfilmek mintájára sokan arra tippeltek, hogy Hrithik egyben saját gonosz alteregóját is alakítja majd. Azonban mára Rakesh Roshan eloszlatta ezeket a hiedelmeket: Hrithik már enélkül is három figurát játszik a filmben (a főszereplő mellett annak apja és nagyapja is ő lesz), így a gonosz szerepére mást kellett találni. Rakesh Roshan Vivek Oberoit választotta, akinek családjával személyes jó viszonyban van, és akivel már régóta szeretett volna együtt dolgozni. Reméljük Roshan papa azt a következtetést is levonta a Kites bukásából, hogy vissza kell térnie a jól bevált bollywoodi recepthez, és nemcsak Rajesh Roshan zenéit fogja beletenni a filmbe, hanem tervez néhány táncjelenetet is varázslábú fiacskájának. A filmben a női partner továbbra is Priyanka Chopra marad, mellette Chitrangada Singh kap majd szerepet. A forgatást ez év októberében kezdik.
 
 

 
Hrithik eközben Karan Joharral új filmen dolgozik, Karan apja korábbi filmjének, az 1990-es Angeepathnak a remake-jét forgatja a pályakezdő Karan Malhotra rendezésében. A film annak idején nem hozott igazán nagy bevételt a mozipénztáraknál, ám Amitabh Bachchan alakítása nagy kritikai sikert aratott, és a mű azóta igazi klasszikussá érett. Így Karan azt reméli, hogy a remake majd meghozza apja egyik kedvenc filmjének akkor elmaradt sikerét. Hrithik Amitabh Bachchan régi szerepét kapta meg, és örül a kihívásnak, hogy a nagy előd nyomdokaiba léphet. Partnere ebben a filmben is Priyanka Chopra lesz, emellett szerepet kap benne Sanjay Dutt és Rishi Kapoor is.
 
 

 

 
Eközben mozikba került a Don 2 első trailere. A filmet nagy várakozás előzi meg és az első képek alapján Shah Rukh Khan a film első felében új fizimiskát is kapott: a malájziai börtönben zajló jelenetekben hosszú hajjal és szakállal látható. A filmben ezúttal európai szereplők is lesznek, mivel a gyártásba koprodukciós partnerként egy német cég is betársult, és a film egy részét Berlinben forgatták. A filmben King Khan partnerei Boman Irani és Kunal Kapoor lesznek, és Priyanka Chopra mellett Lara Dutta fogja elbűvölni a közönséget. A bemutatót ez év Karácsonyára tűzték ki.
 
Don 2 -Trailer
 
 
 

 
Ezt viszont meg fogja előzni Shah Rukh Khan saját filmjének, a RA One-nak a bemutatója, mely Diválikor, októberben kerül a mozikba. Shah Rukh mindent megtesz álomprojektje sikerre viteléért, és valóban tarolnia kell a filmnek, ha vissza akarja szerezni Bollywoodban Aamir és Salman megasikerei által ugyancsak megtépázott pozícióját. Shah Rukh a filmhez nyugati forgatókönyvírótársat szerződtetett, és a film nem csak Indiában eddig sosem látott speciális effekteket fog tartalmazni. King Khan megszerezte a filmhez a Gettómilliomos Oscar-díjas hangmérnökét, és a stáb még Los Angelesbe is elutazott speciális hangeffektek készítése céljából. A film bemutatójához Mumbaiban néhány multiplexet felszerelnek speciális 7.1-es Dolby hangrendszerrel, így ez lesz az első film, amit ilyen hangzásvilággal mutatnak be Indiában. Shah Rukh azonban nem áll meg a technikai újításoknál, állítólag a siker érdekében még arra is hajlandó, hogy életében először a vásznon megcsókolja partnernőjét, Kareena Kapoort. Meglátjuk, mi lesz igaz a hírekből, a technikai újdonságok biztosan, hiszen King Khan híres a maximalizmusáról és mindig is nyitott volt az újításokra.
 
 
 
 
 
Aamir Khan eközben legalább ekkora szenzációt tudhat magáénak, mivel hosszas várakozás és találgatás után a Choprák mégiscsak őt szerződtették a Dhoom 3 főszerepére. Aditya Chopra sokáig húzta a folytatás előkészítését, először gondok voltak a forgatókönyvvel, majd amikor ez elkészült, a sajtó és a rajongók őrült találgatási lázba kezdtek a leendő „gonosz” személyét illetően. Természetesen felmerült Shah Rukh neve, és állítólag Akshay Kumar két kézzel kapott volna a szerep után, ám a Ghajini sikerét követően Aamir neve is gyakran felmerült. A Yash Raj Films most már hivatalosan is bejelentette, hogy Aaamirt szerződtették a szerepre. A filmet ez év végén kezdik forgatni, és jövő Karácsonyra tervezik a bemutatóját.
 
 

 

 
A Choprák azonban kedvenc sztárjukat sem hanyagolják el, Yash Chopra ugyanis újabb szerelmi románcot készül készíteni Shah Rukh Khannal és Katrina Kaiffal a főszerepben. A 78 éves veterán rendező a szerelmi történetek specialistájának számít bollywoodi berkekben, az évek során az ő történetei váltak a nyugati nézők szemében a bollywoodi filmek mintapéldáivá: visszafogott, klasszikus indiai értékek szerint megfogalmazott románc, gyönyörű tájak, pazar kosztümök, fülbemászó zenék – és persze bombabiztos siker. Yash Chopra számos ilyen filmet rendezett hosszú pályafutása során, legutóbb 2004-ben az indiai-pakisztáni szerelmespár történetét megjelenítő Veer Zaarat. A film zenéjét az Oscar-díjas A. R. Rahman fogja szerezni, aki ebben a filmben dolgozik majd először együtt a Choprákkal.
 
 

 

 

Hozzászólások   

 
#21 katka50 2011-08-12 12:29
Prakash Jha: Aarakshan c. filmjéről van szó, aminek ma van a premierje Indiában. Amit eddig tudni lehetett róla annyi, hogy a rendező már két jelenetet törölt a filmből, ennek ellenére Uttar Pradesh-ben és Punjabban nem engedik bemutatni.
Én már a Raajneetit is bátornak tartottam, abban is feszeget bizonyos dolgokat.
 
 
#22 szavérá 2011-08-14 22:07
Igen, már a Rajneeti is erős volt, ezzel együtt egy ilyen tiltakozás önmagában nem sokat jelent, mert manapság már minden második nagy produkció ellen tiltakozik valaki, vagy perelni akarja valamiért. A hátrányos kasztbeliek és a dalitok szövetsége elvárta volna, hogy beleszólhasson abba, mi kerülhet bele a filmbe, a rendező meg nem hagyta. Szerinte ez a cenzúrabizottsá g dolga. Ezért most bojkottálják, pedig nem is látták.
 
 
#23 Rubint 2011-09-08 16:45
Szia !
Érdeklődnék, hogy Hrithik Roshan -ról van e valami anyagod, írhatnál róla is részletesebben a portré -ban.
Már több filmjét láttam, de sajnos elég nehéz őket megszerezni. Neked van esetleg ötleted honnan lehet őket letölteni ?
 
 
#24 szavérá 2011-09-08 22:47
Szerintem elég sok filmje hozzáférhető, de ha minden igaz, ebben a félévben több filmje is lesz a filmklubban. Azért az nagyban az igazi!
 
 
#25 Sipi20 2011-09-14 14:10
Megnéztem az I AM c. filmet. Nagyon tetszett, igazi társadalmi korrajz. De a filmklubban nem biztos, hogy megállná a helyét. A Jai életét bemutató részben ugyanis van egy jelenet, ami kissé vulgáris és - bár pozitív üznetértéke van -a többség számára kissé taszító lehet.
A Chameli viszont nekem is tetszett.
 

A hozzászóláshoz be kell lépned.

Vetítések

2016. július 1. 18:00
Hawaa Hawaai  (2014)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 15. 18:00
Prem Ratan Dhan Payo (2015)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 29. 18:00
Shool (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. augusztus 19. 18:00
Hum Saath Saath Hain (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 2. 18:00
Iqbaal (2005)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 16. 18:00
Koi Mil Gaya (2003)
Indiai Kulturális Központ

2016. október 28. 18:00
Phir Milenge (2004)
Indiai Kulturális Központ

Legújabb hozzászólások
Filmajánlók véletlenszerűen

Amar Akbar Anthony (1977)

Amar Akbar Anthony (1977)

  Kishenlal, a taxisofőr magára vállalja egy lelketlen gengszter börtön-büntetését abban a hiszemben, hogy az igazi bűnös nem lesz hálátlan, gondját viseli feleségének és három gyermekének, amíg ő helyette csücsül a börtönben. Amikor végre kiszabadul, megdöbbenve látja, hogy családja éhezik, felesége...

Lakshya (2004)

Lakshya (2004)

 Hrithik Roshan málészájú lézengőként, Priety Zinta fiúsan rövid hajjal, Amitabh Bachchan érző szívű, kemény katona-szerepben, vagy Kasmír csodálatos tájai idealizálás nélkül, realistán megmutatva? A Lakshya számos, az indiai filmekben szokatlan dologgal szolgál, miközben sok érzelemmel és zenével körítve, bollywoodi...

Antarmahal (2005)

Antarmahal (2005)

   Mega-giga sztárjaink néhanapján bevállalnak egy-egy művészfilmet, bebizonyítván, hogy nem lehet őket csak úgy beskatulyázni. Aishwarya Rai a Raincoat-ban és a Chokker Bali-ban remekelt például. 2005-ben pedig élete párja, Abhishek Bachchan is beállt a sorba az Antarmahal című filmmel....

Om Shanti Om (2007)

Om Shanti Om (2007)

A 2007-es Om Shanti Om Nyugaton és hazájában is az egyik legkedveltebb bollywoodi film: egyszerre modern trendteremtő és mégis minden ízében hagyománytisztelő (még ha a tiszteletadásnak időnként az ironikusabb formáját is választja), ráadásul magáról Bollywoodról szól és emellett látványos, szellemes...