Ma 2024. április 25., csütörtök, Márk napja van.

Friss bollywoodi filmek


 
 
Raajneeti

Politikai dráma tartja lázban Indiát. A Raajneeti nézettsége már az első héten rekordokat döntött, a jegyeladási listákon már csak a Ghajini és a 3 Idiots előzi meg. Úgy tűnik, megint bejött a társadalmi-politikai témák és a bollywoodi alapok keverése: a film az indiai politikai élet zavarosságát mutatja be, miközben van benne csábítás, elhagyatás, évtizedek után feltűnő elveszett gyermek, gyilkosság, ármány és szerelem. A kritikusok szerint a Mahábharáta és a Keresztapa elegye – vitriolosabb tollú újságírók szerint ez utóbbi egyszerű koppintása. A hírveréshez biztosan hozzájárult, hogy a készítőknek meggyűlt a baja a cenzorokkal. Először egyáltalán nem akarták engedélyezni a filmet, mivel a Katrina Kaif által alakított karakter állítólag túlzottan hasonlít Sonia Gandhira, aki az indiai kormánypárt, a Kongresszus vezetője. (A miniszterelnök Manmohan Szingh, Gandhi nem vállalt hivatalosan semmiféle tisztséget a kormányban, de a háttérből irányítja a pártot és az országot.) Végül számos túl erotikusra, illtve túl erőszakosra sikerült jelenetet is ki kellett vágni.

Rendező: Prakash Jha

Szereplők: Ajay Devgan, Ranbir Kapoor, Arjun Rampal, Manoj Bajpai, Katrina Kaif, Nana Patekar,  Naseeruddin Shah, Sarah Thompson



 

 
 
Peepli [Live]

Politikai témát feszeget Aamir Khan produkciós cégének legújabb filmje is. A Peepli [Live] a földműves-öngyilkosságokról szól: kilátástalan helyzetük miatt az elmúlt húsz évben ezrével vetettek véget életüknek az indiai földművesek (2002 és 2006 között évente közel 18 ezren). A Peepli nevű falucskában is úgy dönt egy földműves, hogy véget vet életének, mert akkor legalább a családja támogatást kap a halála miatt. A “sztorit” megneszeli a sajtó, és nagy erőkkel érkezik a faluba, hogy tudósítson az öngyilkosságról – élőben, innen a film címe is.

A történet Anusha Rizvi ötlete, és a filmet is ő rendezte és kerített belőle egy fekete humorral teli komédiát. Aamir nagyon szívén viseli a film sorsát, hónapok óta járja vele a filmfesztiválokat (volt a Sundance-en és a Berlinarén is vele) és a sajtót, sikerült is elég nagy hírverést csapnia körülötte, így elég sokan várják már az augusztus 13-i premiert. A film érdekessége, hogy nem stúdióban, hanem egy valódi indiai faluban vették fel, a statiszták a helyiek, és sok színész is arról a környékről való, és nem Mumbai-ból. A zene pedig részben az Indian Ocean nevű zenekar munkája, de a helyszínül szolgáló falu egyik zenekara is szerepet kapott, miután a rendezőnő meghallotta őket.

Rendező: Anusha Rizvi

Szereplők: Omkar Das Manikpuri, Raghubir Yadav, Malaika Shenoy, Nawazuddin Siddiqui
 

 

Hozzászólások   

 
#1 szavérá 2010-08-23 00:51
A Rajneeti szereposztása igen ígéretes. Csupa nagy név. Kár, hogy Katrina játssza a főszerepet, ez számomra jelentősen csökkenti a film vonzerejét. Láttad is? Milyen?
 
 
#2 katka50 2010-08-24 06:36
Láttam a filmet. Annyi sok jó szereplő van benne, a téma, a kidolgozás és maga az egész film annyira meghökkentő és jó, hogy még ő sem tudta elrontani. Bár a New York-nál egy kicsivel jobb benne. Ennek ellenére elég elvetemült dolognak tartom drámai filmben szerepeltetni, Dehát nekik otthon bejön Katrina, Imádják és végtére is ők vannak többen.
 
 
#3 szavérá 2010-08-24 20:12
Hát szegény drámai szerepre végképp alkalmatlan. Bár Akki nélkül vígjátékban is elég nulla, az Ajab Prem Ki Ghazab Kahani valami egészen bődületesen rossz. Azért lehet, hogy erre rászánom magam a többi szereplő kedvéért.
 
 
#4 katka50 2010-08-25 09:03
Szavérá, nem akarlak rábeszélni, de megéri. Bátor és szép film. Félve mondom ki, hogy Nehru-Indira Ghandi-Rajiv Ghandi családra asszociáltam. Időben is illik hozzájuk. Persze, ez csakis a saját véleményem.
 
 
#5 Aryanne 2010-08-27 23:16
Még nem láttam, de levadászom hamarosan, mert nagyon érdekel. A Katrina nevű nőszemélyt meg még nem láttam semmiben, kíváncsi leszek, elsőre itt milyen benyomást tesz... :-)
 
 
#6 Aryanne 2010-09-09 20:46
Megnéztem a Raajneeti-t. Hát, még mindig nem tudom, tetszett-e. Elég sok butaság meg következetlensé g volt benne, meg néhány vicces jelenet (szexjelenet Bollywood módra, hááát...), és volt, aki tényleg nem tudott játszani. Katrina nem volt olyan szörnyű, mint amilyennek a ti elmondásotok alapján vártam volna. Az viszont biztos, hogy az indiai politika dinasztikusságá t jól bemutatja, bár azt kétlem, hogy tényleg saját kezűleg lövik le egymást az ellenfelek. :-)
 
 
#7 Aryanne 2010-09-25 12:32
A Peepli Live-ot nevezi India az Oscarra.

http://movies.indiatimes.com/news-gossip/news/Peepli-Live-is-Indias-entry-at-Oscars/articleshow/6624913.cms
 

A hozzászóláshoz be kell lépned.

Vetítések

2016. július 1. 18:00
Hawaa Hawaai  (2014)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 15. 18:00
Prem Ratan Dhan Payo (2015)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 29. 18:00
Shool (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. augusztus 19. 18:00
Hum Saath Saath Hain (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 2. 18:00
Iqbaal (2005)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 16. 18:00
Koi Mil Gaya (2003)
Indiai Kulturális Központ

2016. október 28. 18:00
Phir Milenge (2004)
Indiai Kulturális Központ

Legújabb hozzászólások
Filmajánlók véletlenszerűen

Yamla Pagla Deewana (2011)

Yamla Pagla Deewana (2011)

 Bollywood az elmúlt évtizedben nagyon radikális változáson ment át. Az új filmek egyre többet és többet merítenek a hollywoodi filmes hagyományokból, ami elsősorban a készülő bollywoodi filmek műfajiságán látszik meg: míg a bollywoodi filmek hagyományosan maszáláfilmek voltak (azaz a...

London Paris New York (2012)

London Paris New York (2012)

Egy bolondos fiú, egy komoly, naiv lány, három időpont, három város, három nagyon különböző találkozás. A London Paris New York a modernizálódó bollywoodi szerelmi románcok egyik jól sikerült, szórakoztató darabja. Nikhil gazdag, elkényeztetett, kissé léhűtő indiai fiú, akinek a bátyja fiatalon...

Hum Aapke Hain Koun..! (1994)

Hum Aapke Hain Koun..! (1994)

 A kilencvenes évek ikonikus filmje, egy igazi bollywoodi klasszikus, ami hét éven át volt minden idők legtöbb bevételt hozó bollywoodi filmje és a hindi nyelvű mozi belépője a nyugati filmes piacra. Az 1994-es Hum Aapke Hain Koun...! (magyarul: Ki...

Jodhaa Akbar (2008)

Jodhaa Akbar (2008)

  Ashutosh Gowariker rendező nagyszabású történelmi eposzában életre kel a mogul dinasztia fénykora, bepillantást nyerhetünk a legnagyobb mogul uralkodó, Akbar császár életébe. A Jodhaa Akbar 2008 első indiai blockbustere, főszerepben Bollywood két igazi szupersztárja, Hrithik Roshan és Aishwarya Rai. A legendás...