Ma 2017. november 22., szerda, Cecília napja van.

Antarmahal (2005)

 

 

 

Mega-giga sztárjaink néhanapján bevállalnak egy-egy művészfilmet, bebizonyítván, hogy nem lehet őket csak úgy beskatulyázni. Aishwarya Rai a Raincoat-ban és a Chokker Bali-ban remekelt például. 2005-ben pedig élete párja, Abhishek Bachchan is beállt a sorba az Antarmahal című filmmel. Én személy szerint imádom ezeket a filmeket, főleg azért, mert történetük bengáli területeken játszódik. Nyugat-Bengál piciny faluiban, ahol soha semmi különös nem történik, az élet maga a dögunalom. A lusta tespedést csak fullasztó meleg előli menkülés töri meg, a hűsebbnek vélt gyönyörű házakba.

 

 

 

 

 

 

Szeretem ezeknek a filmeknek a hangulatát, a lassú, vontatotott történet valahogy lenyugtat és az Antarmahal is pont egy ilyen film. Ebben az 1878-ban játszódó történetben meglepő hitelességgel tárul szemünk elé az emberi butaság, féltékenység, valamint a vallási fanatizmusból adódó hiszékenység.

Bhubaneshwar, az erős és uralkodó jellemű földesúr felesége, Mahomaya képtelen gyermeket szülni urának. Ezért úgy dönt, fiatalabb feleséget hoz a házhoz. Második felesége Jashomati, gyönyörű is, fiatal is, de ő se esik teherbe. Bhubaneshwar már az őrület határán áll, el sem tudja képzelni mi lehet a gond, talán valamiféle átok ül rajta?! Így a meghitt intim együttlétek egy öreg pap társaságában telnek, aki folyamatosan szent énekeket kántál a fogantatás előresegítése végett. De eredmény még mindig nincs, ezért Bhubaneshwar végső elkeseredésében úgy dönt, hogy az épp közelgő Durga Puja ünnepre ő készítteti el a legszebb szobrot. Reméli, hogy a szép szoborért cserébe Durga segíti asszonyát teherbe esni.

Messziről érkezik a fiatal szobrász Brij, még a bengáli nyelvet is alig beszéli, így napjai a munkával és a csendes szemlélődéssel telnek. De kit szemlél? Hát persze, hogy a fiatal Jashomatit, és a lánykának se kerüli el figyelmét a jóképű szobrász. A fiatalok lassan szavak nélküli, titkos szövetségre lépnek, ami nem kerüli el Mahomaya figyelmét sem. Így a szerencsétlen fiatalasszonynak nemcsak ura könyörtelen természetét, hanem az első feleség féltékenységét is el kell viselnie.

 

 
 
 
 

 

Eközben Bhubaneshwar -nak fantasztikus ötlete támad. Mivel Viktória királynő látogatásának időpontja megegyezik a Durga puja időpontjával, mély alázatának jeléül Durga arca helyett Viktória királynő arcát rendeli meg a szobrásztól. Az egyszerű szobrászfiú, aki még soha életében nem látott egy képet sem a királynőről, azonnal nekiáll a munkának. Eljő a nagy nap, és mindenki Durgához imádkozik áldását kérve. A mű elkészült és Bhubaneshwar remegve várja, hogy megpillanthassa a várva várt szobrot. Mikor a lepel lehull, agyát elborítja a méreg és önkívületi állapotban vad őrjöngésbe kezd. A Durga-szobron a királynő arca helyett fiatal felesége, Jashomati arca díszeleg…


Szereplők: Jackie Shroff

                 Abhishek Bachchan

                 Roopali Ganguly

                 Soha Ali Khan

                 Raima Sen

Rendezte: Rituparno Ghosh

                 imdb

Jelenet a filmből:

 

 

 
 
 

 

A hozzászóláshoz be kell lépned.

Vetítések

2016. július 1. 18:00
Hawaa Hawaai  (2014)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 15. 18:00
Prem Ratan Dhan Payo (2015)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 29. 18:00
Shool (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. augusztus 19. 18:00
Hum Saath Saath Hain (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 2. 18:00
Iqbaal (2005)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 16. 18:00
Koi Mil Gaya (2003)
Indiai Kulturális Központ

2016. október 28. 18:00
Phir Milenge (2004)
Indiai Kulturális Központ

Legújabb hozzászólások
 • Kabhi Khushi Kabhie Gham... (2001)
  isa | aug. 6. 15:58
  sziasztok segitsetek kérlek hogy tudom megnézni
   
 • Dhoom:2 (2006)
  bogica123 | jún. 16. 15:37
  hol lehet indiai filmeket megnézni? ha tud valaki olyan oldalt, légyszi írjátok meg. köszi Süti
   
 • Dum Laga Ke Haisha (2015)
  gabor86 | márc. 31. 19:24
  Jó film ez :)
   
 • Dum Laga Ke Haisha (2015)
  gabor86 | márc. 31. 19:21
  Nem értem 2016-n jelent meg a film de magyar felíratott még nem láttam hozzá vicc!!
   
 • Prem Ratan Dhan Payo (2015)
  elisa | jan. 26. 12:51
  Lehet itt valahol filmet is nezni? valaszt varok :(
   
 • Indiai filmvetítések országszerte
  Jasha | jún. 15. 15:07
  De jó, végre jönnek hozzánk Debrecenbe is indiai filmek!
   
 • Indiai filmklub - Anjaana Anjaani
  Sipi20 | ápr. 29. 04:41
  Szia, innen már ne kérj segítséget, a szájt haldoklik, sajnos, én is csak véletlenül tudtam rólad. Ha az Ázsiafilmre írsz, hamarabb rád lelek. Felirat: ide tilos linket kitenni, de ha beütöd a ...
   
 • Indiai filmklub - Anjaana Anjaani
  kisbuddha | ápr. 22. 07:20
  Sziasztok! Hol lehet magyar feliratot letölteni hozzá? Köszi.
   
 • Paheli (2005)
  kisbuddha | ápr. 14. 08:20
  Fantasztikusan jó film. Nem kell nekem, hogy Oscart kapjon és hogy hollywoodi legyen. legyen jó! és ez igen csak jó film!
Filmajánlók véletlenszerűen

Pyaar Impossible! (2010)

Pyaar Impossible! (2010)

Uday Choprát a legtöbben komikus szerepeiről ismerik, és nem mindenki tudja, hogy színészi pályáját hősszerelmes szerepkörben kezdte, nem kis sikerrel. A Pyaar Impossible! arra tett kísérlete volt, hogy szerelmes hősként térjen vissza Bollywood vásznaira, méghozzá nem...

Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995)

Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995)

A Dilwale Dulhania Le Jayenge a bollywoodi filmipar egyik legnagyobb sikere. A minden idők legnagyobb bevételeit hozó indiai filmek között a harmadik helyen áll, a valaha leghosszabb ideig moziban vetített indiai film rekordjával büszkélkedik, és valószínűleg a...

Fanaa (2006)

Fanaa (2006)

A 2006-os Fanaa (Belepusztulni) egy sajátos bollywoodi film, melyben a szívszorító melodráma a thrillerek izgalmával és humoros jelenetekkel keveredik.

Swades - We, The People (2004)

Swades - We, The People (2004)

A Swades a bollywoodi fősodorból erősen kilógó film. Komoly problémákat feszeget a nagyközönség számára is élvezhető tálalásban, miközben egy sokak számára ismeretlen és egzotikus Indiát tár a szemünk elé.