Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van.

36 China Town (2006)

 

 

Ez volt életem első hindi filmje, amibe ráadásul véletlenül botlottam. A hatása máig tart :) Akik még talán nem láttak hindi filmet: a kissé lehúzó ismertetőm ellenére ez egy nagyszerű film azoknak, akik nem ijednek meg az indiai mozitól és túl tudják magukat tenni az ilyen filmek hiányosságain. Bár elsőre a film csalódás is volt, meg nem is; tetszett is meg nem is, a második óra végére hatalmas kedvenc lett nálam. 

Aktuális kínai popzene után kutattam a neten, a kereső találatai között pedig ott szerepelt a „36 China Town” (ennyit a gugliról?! ) Oké, nem zene, sebaj, gondoltam, hanem film, thriller, ráadásul indiai. Nosza, azért nézzünk bele! A hivatalos reklámanyagtól leesett az állam. Ugye a világ minden részén élnek kínaiak, külön negyedekben, többnyire a maguk zárt világában. A film középpontjában is egy ilyen negyed áll, az, amelyik India Las Vegas-ában, Goa-ban található.
A sztori szerint a negyed mindenható urát, a kaszinóbirodalom tulajdonosát, egy Sonia Chang nevű hölgyeményt rövid úton eltesznek láb alól. Az idő múlásával egyre több a gyanúsított, indítéka van mindenkinek, csak egy profi nyomozó tudja kibogozni a kusza szálakat a helyi viszonyok között. + még Chang asszony gyerekét is elrabolták
(A 36 China Town egy lakcím, Sonia Chang villájának a címe)
Megnéztem a trailereket, és ismerve a sztorit, látva a táncos-énekes betéteket extázisban vártam a filmet. 
 
 
 

Ennyit a hivatalos álláspontról és a felszínes benyomásról. A valóság: hivatalosan ez egy thriller.
Maradjunk annyiban, hogy gyakorlatilag ez egy vígjáték. (OK, egyszer valóban megijedtem, méghozzá egy plüssmacitól. De ez maradjon köztünk)
Már ez csalódás volt - ha azt mondják az elején, hogy vígjáték, akkor is megnéztem volna. Így fura volt, mert nem ezt vártam. A másik, ezen pedig már nehezen tudtam magam túltenni, hogy a film készítői még nem láttak kínait. Megnyugtatok mindenkit, mi sem fogunk a filmben.
Egy idő után már direkt számoltam, az utolsó negyedóráig összesen 6 főt számoltam össze, de ebben már benne vannak a statiszták, járókelők, etc-etc. (Jó kis kínai negyed )

Minden szereplő indiai. Az utolsó negyedórában tűnnek fel nagyobb (relatív) számban kínaiak, szigorúan odaállított statisztaszerepben, olyan eredeti öltözékben, minta én kértem volna meg egy izlandit, hogy matyóhízmzéses népviseletet tervezzen nekem. Pedig ugye a kínaiak ott laknak a szomszédban. A sztori végig pontosan kiszámítható, sokszor már-már bugyuta, és kár volt a kínai vonalat erőltetni, ha már nem nagyon törték magukat a kidolgozással.

 

 


Ugyan a kritikusok Indiában lehúzták, a mozipénztárnál is közepes siker volt és mégis, a 36 China Town hatalmas kedvenc lett nálam, talán éppen azért, mert életem első bollywoodi filmjéről van szó.
Olyannyira kedvenc lett, hogy még a magyar feliratot is megcsináltam hozzá. A filmzene egyszerűen fantasztikus, látszik, hogy ez inkább a fiatalabb, zenecsatornákon felnőtt korosztálynak készült. A táncos betétek ezzel a zenével olyan ütősek, hogy jelzőket sem találok hozzá. Szerencsére nem veszi magát komolyan a film, a szereplők játéka viszont mégis végig hiteles. A gesztusok és mozdulatok a némafilmek korszakát juttatta eszembe, a legjobb pillanataiban a film a legjobb vígjátékokkal kelhet versenyre. Ebben a filmben őszintén tudtam nevetni, amikor egy szereplő a meglepetéstől öklömnyire tátotta szemét-száját. De nem csak én!
Anno volt szerencsém egy indiai moziban felvett cam-os verzióhoz is, érdekes volt hallani a közönséget, ugyanis a legapróbb, általam még talán mókásnak sem tekintett jelenetnél is önfeledten nevettek és tapsoltak. Hiába, szerintem ott az ingerküszöb azért alacsonyabb. Összességében csak ajánlani tudom ezt az ízig-vérig indiai vígjátékot!

 

Szereplők: Kareena Kapoor
                 Shahid Kapoor
                 Akshaye Khanna
                 Upen Patel
                 Johnny Lever
                 Paresh Rawal
                 Tanaaz Currim
                 Isha Koppikar

Rendezte: Abbas Alibhai Burmawalla és Mastan Alibhai Burmawalla
                 imdb


Trailer:

 

Song: Jab Khabi 

 

Song: Aashiqui Meri remix 

 

 

Hozzászólások   

 
#1 katka50 2009-08-03 05:55
Jaj, hát én elfogult vagyok ezzel a fiúval. Szerintem ő BW új csillaga, szívtiprója, egyszóval a tehetséges JÖVŐ. Főleg most, a Rajiv Gandhi-díj után. Egyébként tényleg igaz a régi mondás, hogy végy egy szép nőt, egy jóképű fiút, egy gyereket,vagy egy kutyát és a legbanálisabb történet is sikeres lesz. Nekem tetszett. Köszönöm a feliratot.
 

A hozzászóláshoz be kell lépned.

Vetítések

2016. július 1. 18:00
Hawaa Hawaai  (2014)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 15. 18:00
Prem Ratan Dhan Payo (2015)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 29. 18:00
Shool (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. augusztus 19. 18:00
Hum Saath Saath Hain (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 2. 18:00
Iqbaal (2005)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 16. 18:00
Koi Mil Gaya (2003)
Indiai Kulturális Központ

2016. október 28. 18:00
Phir Milenge (2004)
Indiai Kulturális Központ

Legújabb hozzászólások
Filmajánlók véletlenszerűen

Don (2006)

Don (2006)

Indiában a 2006-os év egyik szenzációja a Shah Rukh Khan főszereplésével készült Don volt. Az indiai közönség kíváncsian várta, milyen lesz a hetvenes évek egyik kultuszfilmjének a remake-je, a nyugati közönség pedig rácsodálkozott, hogy Indiában is tudnak pörgős, a nyugati...

Mohabbatein (2000)

Mohabbatein (2000)

Aki látott már bollywoodi filmet, megszokhatta, hogy a középpontban kibontakozó romantikus szál mellett számtalan kisebb-nagyobb szerelmi történet bukkanhat fel a rokonok, barátok és egyéb mellékszereplők révén, különféle alternatíváit nyújtva a férfi-nő kapcsolatnak. A Mohabbatein, angol címén Love Stories három fiatal...

Swades - We, The People (2004)

Swades - We, The People (2004)

A Swades a bollywoodi fősodorból erősen kilógó film. Komoly problémákat feszeget a nagyközönség számára is élvezhető tálalásban, miközben egy sokak számára ismeretlen és egzotikus Indiát tár a szemünk elé.

Ek Main Aur Ekk Tu (2012)

Ek Main Aur Ekk Tu (2012)

Az Ek Main Aur Ekk Tu (Egy meg egy az ketten) az utóbbi években Bollywoodban divatossá vált romantikus komédiák egyik élvezetes darabja, mely a jól bevált sémák mellett új elemeket is próbál beemelni a műfajba.