Ma 2018. január 20., szombat, Fábián és Sebestyén napja van.

Don 2 (2011)

A színész-rendező Farhan Akhtar, az indiai filmgyártás fenegyereke 2006-ban forgatta újra az anno Amitabh Bachchan főszereplésével készült Don című, 1978-as bollywoodi klasszikust. A 2006-os remake, a Don - The Chase Begins Again sikerére épített folytatás ismét egy olyan látványos akció-thriller, amely minden részletében felveszi a versenyt a nyugati akciófilmekkel.

Az ázsiai alvilág ura, a hírhedt Don arra készül, hogy az európai drogkereskedelemre is rátegye a kezét. A helyi maffiafőnökök azonban nem adják könnyen a részüket, és évtizedes ellentéteiket félretéve összefognak, hogy még idejében leszámoljanak a feltörekvő, új riválissal. Csupán arról feledkeznek meg, hogy Dont elkapni nem egyszerűen nehéz, hanem lehetetlen…


Öt évvel azután, hogy utoljára elhangzott a fenti szállóige, visszatér tehát Don (Shahrukh Khan) és Vardhaan (Boman Irani), nyomukban az Interpol nyomozójának felcsapott Roma (Priyanka Chopra) és Malik felügyelő (Om Puri), valamint az eredeti csapat új szereplőkkel is bővült Lara Dutta és Kunal Kapoor személyében. Az európai drogkereskedelem mellett Don foga másra is fáj, történetesen az euro-bankjegyeket előállító nyomólemezekre, így érkezik az egész díszes társaság a távoli, egzotikus, gyéren lakott Európába. (Könyörgöm, valaki szóljon Shahrukhnak, épp pénzügyi válság tombol az EU-ban. Biztos, hogy pont az euro nyomólemeze kell neki?!)
A Berlinben akciózó Don dörzsöltebb, mint valaha, jobban fest, mint újkorában, és szerencsére szarkasztikus humorát se hagyja Indiában.


Minden mást azonban igen. A Don 2 az első résszel ellentétben nem hagyományos indiai maszálá. Gyakorlatilag nélkülözi a szerelmi szálat, a vígjátéki elemek a címszereplő szarkasztikus megjegyzéseire szorítkoznak, és a végefőcímet leszámítva az egész film csupán egyetlen modern dalbetétet tartalmaz. Farhan Akhtar a hollywoodi akció-thrillerekkel összemérhető filmet készített, a jó hír azonban az, hogy a Don 2 azoktól se a forgatókönyv, se az akciókoreográfiák kidolgozottságában nem marad el.
Akhtar korábban olyan filmeket írt és rendezett, mint a Dil Chahta Hai és a Lakshya; producerként olyan filmeket jegyez, mint a Rock On!!, a Zindagi Na Milegi Dobara és a Talaash; színészként pedig a Rock On!! énekeseként vagy a Zindagi Na Milegi Dobara triójának bohém reklámfilmes szövegírójaként emlékezhetünk rá.


Bár Akhtar jelen esetben egy modern, nyugati sémákra épülő akciófilmet forgatott, az indiai közönség imádta a hollywoodi produkciókkal versenyre kelő folytatást, a Don 2 minden idők nyolcadik legnagyobb bevételt elérő bollywoodi filmje lett. Ehhez azonban nem lett volna elég a nézők kíváncsisága a legendás első rész folytatására, ekkora bevételt önmagában még a film első részében hosszú hajjal akciózó Shahrukh Khan személye sem hozhatott volna, a sikerhez Akhtar profizmusára volt szükség. Nem vitás, hogy az egymilliárd rúpiás bevételi álomhatárt átlépő kasszasikerek egyikének rendezőjeként Akhtar végérvényesen bebetonozta magát Bollywood élvonalába.

Hollywoodban éppen a bevételek miatt kínosan ügyelnek arra, hogy egy folytatás önálló filmként, az előzmények pontos ismerete nélkül is százszázalékosan befogadható legyen, akár  az utcáról beeső új néző számára is - még akkor is, ha ezzel a folytatásban rejlő potenciált kell beáldozni. Akhtar azonban nem így tesz, a Don 2 maradéktalan élvezetéhez erősen ajánlott az első résszel kezdeni. Az persze más kérdés, hogy olyan indiai egyszerűen nem létezik, aki a 2006-os előzményt ne látta volna, így Bollywood a folytatások terén helyzeti előnyben van Hollywooddal szemben.


A Don 2 azon kevés kivétel egyike, ahol a folytatás nem marad el minőségében az első résztől. Az pedig, hogy a film végén a címszereplő olyan motoron száguld bele a naplementébe, aminek DON 3 a rendszáma, előrevetíti, hogy legkésőbb öt év múlva újabb rosszfiúk kaphatnak leckét abból, hogy Dont elkapni nem egyszerűen nehéz...

 

 

Hozzászólások   

 
#1 Darkcomet 2012-10-21 10:04
"A Don 2 azon kevés kivétel egyike, ahol a folytatás nem marad el minőségében az első résztől."

Hogy mi? A Don 2 magasan veri az első részt! Sikerült egy olyan akció-mozit csinálniuk, amit nyugodt szívvel megnézetek olyanokkal is, akik amúgy a BW filmektől a falra másznának. Csavaros sztori, látványos, nyugati stílusú akciók, jó beszólások. Kell ennél több? :-)
 
 
#2 szavérá 2012-10-21 19:13
Többedik megnézés után az a véleményem, hogy az első jobb. A Második első feléből nyugodtan ki lehetett volna vágni fél órát. Ha ilyen akciófilmet akarok nézni, akkor nézek amerikait másfél órában és pörgősebben, bollywoodi filmnek viszont túl sok minden hiányzik belőle. Még jó, hogy a humorát meghagyták.
 
 
#3 radha 2012-10-22 15:10
Kedves Szerkesztő!
Nagyon örölük Yash Chopra-ról való emlékezésnek, én tegnap tudtam meg a hírt sokkolt.Kedvenc rendezőm volt. :(
Szeretném kérni, ha lehet, Yash Chopra-ra emlékezésként, hogy egy hónapig az ő filmjei legyenek a filmklubban.
Sajnos a Jab Tak Hai Jaan legszebb, és címadó dalát nem forgatta le a romantika királya. Az új film másik vesztesége: Shah Rukh sminkese: Ravi Indulkar (Ravi Dada) szintén meghalt, október 18-án.Isten áldja őket!
 

A hozzászóláshoz be kell lépned.

Vetítések

2016. július 1. 18:00
Hawaa Hawaai  (2014)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 15. 18:00
Prem Ratan Dhan Payo (2015)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 29. 18:00
Shool (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. augusztus 19. 18:00
Hum Saath Saath Hain (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 2. 18:00
Iqbaal (2005)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 16. 18:00
Koi Mil Gaya (2003)
Indiai Kulturális Központ

2016. október 28. 18:00
Phir Milenge (2004)
Indiai Kulturális Központ

Legújabb hozzászólások
Filmajánlók véletlenszerűen

Om Shanti Om (más szemmel)

Om Shanti Om (más szemmel)

    2007 legnagyobb bollywoodi blockbustere, mégsem egyszerű tárgyilagos ismertetőt írni róla, mivel az igényes kivitelezés ellenére néhol zavaróan keverednek a csapnivalóan rossz és a fantasztikusan megkapó elemek. Ami a látványt illeti, a készítők magasra tették a képzeletbeli lécet - a vásznon...

Wazir (2016)

Wazir (2016)

  A lelkiismeretes rendőr, Dánis családját tragédia rázza meg. A depresszióba süllyedt férfi életébe ekkor érkezik a titokzatos Pandit, a tolószékbe kényszerült sakk-nagymester. Ahogy a játékon keresztül közelebb kerülnek egymáshoz, az idős férfi egy személyes titkot fed fel előtte. Egy befolyásos...

Deewana (1992)

Deewana (1992)

Soha nem gondoltam volna, hogy valaha egyazon filmben fogom rivális szerelmesekként látni Rishi Kapoort és Shahrukh Khant. Számomra ez a két színész Bollywood két különböző korszakát képviseli, Rishi Kapoor a hetvenes-nyolcvanas évek hősszerelmes sztárja, míg Shahrukh Khan...

Ek Vivah... Aisa Bhi (2008)

Ek Vivah... Aisa Bhi (2008)

  Az Ek Vivaah... Aisa Bhi a 2008-as év egyik sokak által várt filmje volt. Mindazok, akik szeretik a hagyományos indiai értékeket, szokásokat bemutató, tradicionális zenével kísért, látványos alkotásokat, kíváncsian várták Sooraj R. Barjatya legújabb családi eposzát.