Ma 2018. február 21., szerda, Eleonóra és Zelmira napja van.

Milenge Milenge (2010)


 
A Milenge Milenge a Kareena Kapoor – Shahid Kapoor páros filmje, amit 2004-ben kezdtek el forgatni, ám csak idén nyáron jutott a közönség elé, a mozikba.

A filmet azon sorozat egyik darabjaként szokták emlegetni, amit a Shahid-Kareena páros együttjárásuk idején forgatott. Bollywood két fiatal sztárja a Fida című film forgatása során került intimebb kapcsolatba egymással, hogy aztán három évig ők alkossák Bollywood egyik álompárját. Ez alatt az idő alatt négy filmet forgattak együtt, ám ironikus módon ezek közül csak a Jab We Met lett sikeres, amit már a pár szétválása után mutattak be. A Milenge Milenge ezek közül az első film.
 
 
 


Pontosabban ezt kezdték el legkorábban, 2004-ben forgatni, azonban a film sorsa meglehetősen hányatott volt. Először Shahid Kapoor egyéb elfoglaltságai miatt kellett elhalasztani a thaiföldi forgatást, ezzel viszont a stáb szerencsésen megúszta a 2004-es indiai-óceáni cunamit. A hotel azonban, ahol megszálltak volna, semmivé vált, így a forgatást el kellett halasztani. Aztán Salman Khan mondta le rövid vendégszereplését a filmben, majd anyagi problémák adódtak. Időközben a Kareena-Shahid páros szakított egymással, ezért nem akarták együtt megcsinálni a film utószinkronját, amely így csak 2009 elejére készült el. A film végül 2010 júliusában került a közönség elé.

Meg kell állapítani, hogy a filmnek nem tett jót a bemutató hosszas halasztgatása, ugyanis az ember első benyomása az, hogy a film egyszerűen idejétmúlt. A sztori aranyos, de a forgatókönyv meglehetősen kidolgozatlan, és tipikusan olyan konfliktusokkal és fordulatokkal van tele, amelyek a 2000-es évek közepén még eladhatóvá tettek egy bollywoodi filmet, a mai piacon azonban már nem állják meg a helyüket.
 
 
 
 


A történet szerint Priyának megjósolja egy jósnő, hogy élete szerelmével hét nap múlva reggel hétkor egy külföldi tengerparton fog találkozni és a fiú hétszínű ruhát fog viselni. Priyát be is sorsolják az iskolában egy thaiföldi útra, ahol egyik éjszaka egy szobájába lopózó fiú, Imi elolvassa a naplóját, és mivel első látásra beleszeret a lányba, a megadott napon reggel hétkor hétszínű ruhába öltözve romantikusan gitározva várja a lányt a tengerparton.
Ám Imi nem az a fiú, akit Priyának eljátszik: miközben Priya egy szerény, romantikus lelkületű fiúra vár, aki nem iszik, nem dohányzik és nem hazudik, Imi láncdohányos, erősen kedveli az italt és Priya kedvéért hazudik, mint a vízfolyás. Priya végül rájön, hogy csúnyán becsapták, ám mire szakít a fiúval, Imi már éppen elhatározta, hogy a lány kedvéért egyszer s mindenkorra megváltozik.
A szerencse Imi kezére játszik, még egyszer összefutnak egy áruházban, és ő próbálja meggyőzni Priyát, hogy a sors egymásnak teremtette őket. Priya erre a sorsra bízza dolgot, Imi telefonszámát felírják egy ötvenrúpiás bankjegyre, amit odaadnak valakinek, Priya számát pedig beleírják egy könyvbe, amit egy antikváriusnál hagynak. Innentől a sorstól függ, találkoznak-e még valaha.
 
 


A film története az amerikai Szerelem a végzetem (Serendipity) című film távoli átirata, jócskán átitatva indiai értékekkel, konfliktusokkal és helyzetekkel. A film első fele komikus jelenetek sorából áll, melyek elsősorban a Priya átveréséből fakadó helyzetből következnek. Többek között szemtanúi lehetünk, hogy buliznak Imi és barátai nőnek öltözve a lánykollégiumban (Shahid kifejezetten csinos női ruhában), hogy hogyan lehet úgy előadni egy dohányzásellenes beszédet, hogy közben mégis elszívjunk egy szál cigit, vagy hogy hogyan kell ügyes trükkel kihúzni a vonakodó apukából a thaiföldi utazáshoz szükséges pénzt az iskolai kantinos hathatós segítségével. A film második fele inkább lírai szerelmi románc némi melodramatikus beütéssel, ahol nyomon követhetjük, hogyan packázik a sors hőseinkkel.
 
 
 
 
 
Kareena és Shahid hozzák a formájukat, a nem túl erős szerep ellenére mindketten aranyosak. Kareena a romantikus, álmodozó lány szerepében bájos, Shahid pedig itt még egy rosszcsont, belevaló, kedves, fiatal srácot alakít. Bár a film minden fordulata abszolút kiszámítható, közös játékuk mégis nézhetővé teszi ezt az amúgy meglehetősen középszerű filmet.

A film nem túl erős darab, elég hamar el is tűnt az indiai filmpiac süllyesztőjében. Ennek ellenére Kareena- és Shahid-rajongóknak ajánlható, és talán mások is megpróbálkozhatnak vele egy komor, unalmas téli estén.
 
 
 
 
 

 

 

 

Hozzászólások   

 
#1 SandraC 2011-11-08 22:10
kedvenc párosom,a sztori pedig pont nekem való,kíváncsi vagyok :-)
 
 
#2 b_bea 2011-11-09 12:40
Sziasztok en nagy Bollywood rajongo vagyok,foleg SRK es Shahid Kapoor a kedvenceim.a Milenge Milenge aranyos ,kedves kis film ,bar annak ellenere hogy en nagyon nagy Shahid rajongo vagyok,ez a film nem kerult be a kedvenceim koze. azert egyszer meglehet nezni.De nagyon ajanlom Shahid utolso filmjet a MAUSAM-t.amit az edesapja rendezett.szeri ntem nagyon szep romantikus film.Orulnek ha miharabb megtalalhatnam a magyar forditasat itt. :-)
 

A hozzászóláshoz be kell lépned.

Vetítések

2016. július 1. 18:00
Hawaa Hawaai  (2014)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 15. 18:00
Prem Ratan Dhan Payo (2015)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 29. 18:00
Shool (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. augusztus 19. 18:00
Hum Saath Saath Hain (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 2. 18:00
Iqbaal (2005)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 16. 18:00
Koi Mil Gaya (2003)
Indiai Kulturális Központ

2016. október 28. 18:00
Phir Milenge (2004)
Indiai Kulturális Központ

Legújabb hozzászólások
Filmajánlók véletlenszerűen

Ek Vivah... Aisa Bhi (2008)

Ek Vivah... Aisa Bhi (2008)

  Az Ek Vivaah... Aisa Bhi a 2008-as év egyik sokak által várt filmje volt. Mindazok, akik szeretik a hagyományos indiai értékeket, szokásokat bemutató, tradicionális zenével kísért, látványos alkotásokat, kíváncsian várták Sooraj R. Barjatya legújabb családi eposzát. 

Rab Ne Bana Di Jodi (2008)

Rab Ne Bana Di Jodi (2008)

  A Rab Ne Bana Di Jodit már nagyon vártam. Kíváncsi voltam, milyen lesz a harmadik filmje annak a rendezőnek, aki 24 évesen megrendezte minden idők legtovább játszott bollywoodi filmjét, a Dilwale Dulhania Le Jayenget (ami mellesleg szupersztárt csinált Shahrukh Khan-ból),...

Bachna Ae Haseeno (2008)

Bachna Ae Haseeno (2008)

  A Salaam Namaste és a Ta Ra Rum Pum rendezője, egyben a Hum Tum forgatókönyvírója, Siddharth Anand jegyzi a közelmúlt egyik szép kasszasikerét, a Bachna Ae Haseeno-t. Aki ismeri a fent nevezett filmeket, tudja, Anandji nem találja fel a spanyolviaszt,...

Anjaana Anjaani (2010)

Anjaana Anjaani (2010)

Siddharth Anand neve ismerősen csenghet a rutinos nézőknek, a bollywoodi rendező csak és kizárólag kasszasiker romantikus vígjátékokat készít. Ilyen volt a Salaam Namaste, a Ta Ra Rum Pum és a Bachna Ae Haseeno is, míg a 2010-es Anjaana Anjaani hiába...