Ma 2017. október 23., hétfő, Gyöngyi napja van.

Tum Mile (2009)


 
Ritka madárként, bollywoodi katasztrófafilmként harangozta be a Tum Mile-t annak idején a BollywoodExtra is. A gyanú megalapozott volt: a plakát és a trailer alapján nem volt nehéz azt gondolni, hogy újabb amerikai mintát vesz át a hindi filmipar. Lesz itt szerelmespár, digitális trükkök, utolsó pillanatban megmenekülés, ahogy kell.
 
 
 
 

Rendben, persze, van néhány ilyen a filmben, ám mégsem másolja a megszokott hollywoodi katasztrófafilmeket. A Tum Mile-ben szerepet kap ugyan a Mumbait sújtó 2005. július 26-i esőzés és az azt követő hatalmas áradás, ám ez finoman szólva is csak mellékszerep, díszlet a történet egy részében. (Pedig magáról a katasztrófáról is lett volna mit mesélni: az áradásnak 1094 halálos áldozata volt. Egy nap alatt több eső esett, mint Magyarországon egy év alatt, ami teljesen megbénította a 14 milliós metropoliszt.)

A Tum Mile egy szerelmi történet, azonban nem átlagos – és bizony nem a katasztrófa-díszletek miatt lett más, mint a többi bollywoodi románc. A film két szálon fut: az elsőben a Dél-Afrikában tanuló két NRI (külföldön élő indiai) Sanjana és Akhsay megismerkedését látjuk. A másik szál (váltakozva láthatjuk a két idősíkot) hat évvel később játszódik, amikor a két főszereplő véletlenül újra találkozik. Ezzel már a film elején nyilvánvalóvá válik, hogy a románc bizony nem végződött happy enddel. A boldog végkifejlet eléréséhez hat évvel később is segítségre van szükség: egy árvíz kell ahhoz, hogy Akshay és Sanjana rájöjjön, hogy mi is fontos számukra igazán az életben. Itt, a második szál második felében ömlik csak a nyakunkba a víz és a katasztrófafilmek néhány kliséje (hirtelen szülni kezdő terhes nő azért szerencsére nincs), és izgulhatunk azon, hogy vajon a kegyetlen időjárás, ha már közelebb hozta a szerelmeseket, nem is veszi-e el azonnal az életüket.
 
 
 
 

 
 
A film lényege tehát nem a víz és a néhány digitális trükk, hanem két ember kapcsolatának alakulása. A Tum Mile realisztikusabban ábrázolja két mai fiatal kapcsolatát, mint eddig bármely más bollywoodi film, amit láttam. Mert nem a szerelmesek egymásra találása a film témája, hanem ami utána jön. Egyáltalán nem sietnek összeházasodni, és az összeköltözésre is csak hosszas vívódás után adják a fejüket. Ez már egy modern India; a tradíciók csak egy néhány percre feltűnő apa képében jelennek meg, aki elmondja: nem érti ő ezt az egészet. (Persze még mindig nem Indiában játszódnak ezek a részek, talán még mindig csak az NRI-k esetében elfogadható a nézőknek a hagyományok ilyen fokú megsértése.)

A Tum Mile arról szól, mennyire nehéz két személyiséget és életet összecsiszolni. Semmi sem fekete vagy fehér, és a filmnek bizony messze nem az az üzenete, hogy „a szerelem mindent legyőz.” És szerintem épp ezért jó. Hirtelen azon kapja magát a néző, hogy a saját életén gondolkodik: ő milyen kompromisszumokra lenne hajlandó, mit viselne még el? Biztos, hogy ő mindig olyan türelmes a mellette lévő emberrel, mint kellene? Mennyit vagyunk hajlandók feladni magunkból egy kapcsolat kedvéért? A színészi játék is illik ehhez: nincsenek túlzott gesztusok, és a két szupersztárnak nem nevezhető színész, Emraan Hashmi (Once upon a Time in Mumbai, Awarapan, Jannat) és Soha Ali Khan (Rang de Basanti) alakítását még olyan kritikusok is jónak találták, akik a filmet maximum közepesre értékelték.
 
 
 
 

 
 
A zenés részek is illeszkednek ehhez a hangulathoz: nincsenek klasszikus táncjelenetek, csak aláfestő dalok. A zene egyébként kellemes és fülbemászó, a vidám „Tum Mile” nagyon sokáig velem maradt. (A zene Pritam munkája, az ő nevéhez fűződik a Dhoom, a Dhoom:2, a Billu, a Dil Bole Hadippa és a New York zenéje is.)

A film nem lett nagy siker, talán amiatt is, hogy az alkotók nem igazán tudták azt sem kitalálni, hogy milyen műfajú végeredményt szeretnének. (Tudom, Bollywoodban nem szokás a műfaji film, de a Tum Mile-re azért azt sem mondhatjuk, hogy maszala lenne.) Hiányoznak belőle a sztárok és a nagyszabású táncjelenetek is, és a házasság misztériuma sem kap központi szerepet. A átlagos indiai közönségnek talán ezért nem tetszett annyira, de egy európai Bollywood-rajongó megtalálhatja benne, amit a hindi filmekben szeret: zenét, romantikát, szép tájakat, valamint a megszokott nyugati mintáktól eltérő filmkészítést és történetmesélést. És ebben az esetben sok-sok gondolkodnivalót is – magáról.
 
Trailer:
 

 

 

Hozzászólások   

 
#1 szavérá 2010-09-26 01:38
Azért ez így sokkal érdekesebbnek hangzik, mint amilyennek a film az előzetes hírek alapján tűnt... Ezek szerint érdemes megnézni?
 
 
#2 Aryanne 2010-09-26 12:32
Szerintem abszolút megéri megnézni. :-) Nagyon kedves kis film.
 
 
#3 amptron 2010-09-26 20:50
Készülőben a fordítása:-)
 
 
#4 Aryanne 2010-09-26 22:44
Nem mondod. :D
 
 
#5 potyizso 2010-11-06 09:08
Sziasztok, én még kezdő vagyok itt. Hogy vagy hol lehet ezeket a filmeket megnézni. Kérlek segítsetek. Köszi potyizso
 

A hozzászóláshoz be kell lépned.

Vetítések

2016. július 1. 18:00
Hawaa Hawaai  (2014)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 15. 18:00
Prem Ratan Dhan Payo (2015)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 29. 18:00
Shool (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. augusztus 19. 18:00
Hum Saath Saath Hain (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 2. 18:00
Iqbaal (2005)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 16. 18:00
Koi Mil Gaya (2003)
Indiai Kulturális Központ

2016. október 28. 18:00
Phir Milenge (2004)
Indiai Kulturális Központ

Legújabb hozzászólások
 • Kabhi Khushi Kabhie Gham... (2001)
  isa | aug. 6. 15:58
  sziasztok segitsetek kérlek hogy tudom megnézni
   
 • Dhoom:2 (2006)
  bogica123 | jún. 16. 15:37
  hol lehet indiai filmeket megnézni? ha tud valaki olyan oldalt, légyszi írjátok meg. köszi Süti
   
 • Dum Laga Ke Haisha (2015)
  gabor86 | márc. 31. 19:24
  Jó film ez :)
   
 • Dum Laga Ke Haisha (2015)
  gabor86 | márc. 31. 19:21
  Nem értem 2016-n jelent meg a film de magyar felíratott még nem láttam hozzá vicc!!
   
 • Prem Ratan Dhan Payo (2015)
  elisa | jan. 26. 12:51
  Lehet itt valahol filmet is nezni? valaszt varok :(
   
 • Indiai filmvetítések országszerte
  Jasha | jún. 15. 15:07
  De jó, végre jönnek hozzánk Debrecenbe is indiai filmek!
   
 • Indiai filmklub - Anjaana Anjaani
  Sipi20 | ápr. 29. 04:41
  Szia, innen már ne kérj segítséget, a szájt haldoklik, sajnos, én is csak véletlenül tudtam rólad. Ha az Ázsiafilmre írsz, hamarabb rád lelek. Felirat: ide tilos linket kitenni, de ha beütöd a ...
   
 • Indiai filmklub - Anjaana Anjaani
  kisbuddha | ápr. 22. 07:20
  Sziasztok! Hol lehet magyar feliratot letölteni hozzá? Köszi.
   
 • Paheli (2005)
  kisbuddha | ápr. 14. 08:20
  Fantasztikusan jó film. Nem kell nekem, hogy Oscart kapjon és hogy hollywoodi legyen. legyen jó! és ez igen csak jó film!
Filmajánlók véletlenszerűen

Karan Arjun (1995)

Karan Arjun (1995)

 A kilencvenes évek két legnagyobb férfisztárja, Shahrukh Khan és Salman Khan először szerepel közös filmben, együtt játszik főszerepet Rakesh Roshan reinkarnációs bosszúdrámájában. Ha egy rendezőről elmondható, hogy képes különleges maszálát, azaz stílusos műfajkeveréket (melyben az akciójelenetek,...

Ghajini (2008)

Ghajini (2008)

  Be kell vallanom őszintén, sohasem voltam egy Aamir Khan-rajongó. Színészi tehetségét elismerem, eddig teljesítményét és az önmagáról kialakított „értelmiségi” imázst nagyon tisztelem, de a filmjei sosem tartoztak az igazán nagy kedvenceim közé. S bár a Ghajini plakátja...

Om Shanti Om (2007)

Om Shanti Om (2007)

A 2007-es Om Shanti Om Nyugaton és hazájában is az egyik legkedveltebb bollywoodi film: egyszerre modern trendteremtő és mégis minden ízében hagyománytisztelő (még ha a tiszteletadásnak időnként az ironikusabb formáját is választja), ráadásul magáról Bollywoodról szól és emellett látványos, szellemes...

Hum Aapke Hain Koun...? (1994)

Hum Aapke Hain Koun...? (1994)

  Csaudharí professzor idősebb lánya számára házassági ajánlat érkezik régi barátja, a gazdag gyáros unokaöccsétől. A különböző családi ünnepek (eljegyzés, esküvő, gyerekváró ünnep, babaköszöntés) során egymásba szeret a vőlegény öccse, Prém és a menyasszony húga, Nisá. Már titokban ők is az...