Ma 2017. június 22., csütörtök, Paulina napja van.

Karan Arjun (1995)

 

A kilencvenes évek két legnagyobb férfisztárja, Shahrukh Khan és Salman Khan először szerepel közös filmben, együtt játszik főszerepet Rakesh Roshan reinkarnációs bosszúdrámájában. Ha egy rendezőről elmondható, hogy képes különleges maszálát, azaz stílusos műfajkeveréket (melyben az akciójelenetek, a szerelmi románc, a melodramatikus elemek és a humor hasonló mértékben van jelen) létrehozni, akkor az a Koi... Mil Gayat is jegyző Rakesh Roshan. A Karan Arjun a hetvenes évek filmjeit tematikájában és stílusában is megidéző reinkarnációs bosszúdráma. A reinkarnációs történetek remek keretet biztosítanak a különféle műfaji elemek beemelésére (jó példa erre az Om Shanti Om című film is). Gyönyörűen keverednek a jól koreografált, ám kevésbé élethű, ma már komikusnak ható verekedős jelenetek a szerelmi idillel (Shahrukh Khan partnere ismét Kajol), valamint a melodramatikus szállal, melyet a két kifejezetten idétlen karakter (Vijay legjobb barátjának és Durjan Singh szolgálójának) komikus jelenetei színesítenek.

 

 

 

A film a hetvenes évek létbizonytalanságában népszerű, mára már kivesző történetsémára épül. Egyedülálló, szegény édesanya (Durga, neve a démonölő istennőre utal, akit sokszor Kálival azonosítanak) neveli fiait, Karant és Arjunt, akik soha a légynek sem ártottak. Miután kiderül, hogy nagyapjuk rettentően gazdag (a hetvenes évekre jellemző csodás, szappanoperába illő cselekményelem) és hogy apjuk testvérgyilkosság áldozata lett, a fiúk is veszélybe kerülnek. Gonosz nagybátyjuk (első pillantásra rájövünk, hogy velejéig romlott, még a szeme sem áll jól – Amrish Puri alakításában) és emberei brutálisan meggyilkolják a két testvért édesanyjuk szeme láttára. A nő Káli szobra előtt imádkozik, hogy fiai visszatérhessenek és bosszút állhassanak. (Káli az idő, a változás és a halál istennője. Síva hitvesének legkegyetlenebb megjelenési formája.) Meg is kapja, amiért fohászkodik: a két fiú, bár más környezetbe, de újjászületik.

 

 


Itt egy kis hiányosságot fedeztem fel, ami egyben tovább színesíti a film történetét. Korábbi életükben Karan és Arjun olyanok, mint az ikrek, semmiféle jellembeli különbséget nem hangsúlyoz a film. Ugyanabba a kasztba születnek újra, ennek ellenére (az azonos élettapasztalat következő inkarnációjukban hasonló körülményeket kellene, hogy eredményezzen) későbbi életükben más típusú környezetbe, kapcsolatrendszerbe kerülnek. Karan inkarnációja, Ajay szegény családban látja meg a napvilágot, születése pillanatában félárvává válik, apja alkoholista, egyetlen lehetősége a pénzszerzésre a boksz. Előző életéből halála emlékét, illetve az erőszakos hajlamot hozza magával. Verekedés közben rémlik fel számára előző élete. Már gyermekként „dühös fiatallá” válik, aki elégedetlen a sorsával és lázad ellene (két évtizeddel korábban Amitabh Bachchan nevével forrt össze ez a karakter). Arjun inkarnációja, Vijay viszont az édesanyjára, az otthonára, a mama születésnapjára emlékszik. Békés életet él, bár ő is korán megárvul, de addig szülei nagy szeretettel gondoskodnak róla. Vijay akkor válik dühös fiatallá (Ajay sokkal békésebb változata), amikor szerelmének bűnöző apja leégeti az életét és munkáját jelentő lovardát, illetve megsebesítik a nevelőapját. Ami a két fiúban közös, az a hatalmas fizikai erejük. Ez a bokszoló Ajaynél még érthető, de Vijay esetében indokolatlannak érezhetjük. Ugyanakkor ez egyfajta természetfelettiséget kölcsönöz a fiúknak (mintha Káli haragja munkálna bennük), amellett hogy a két sztár egyikét sem emeli a másik fölé. Bár mindkét fiút furcsa emlékek, álmok kínozzák, amikor egymással szembe kerülnek, nem ismerik fel egymást, és ez újabb bonyodalmakat szül.

 
 

 

A reinkarnációs bosszútörténeteknek hagyománya van a bollywoodi filmkészítésben, ez az egyik „legindiaibb” történettípus. A reinkarnáció jelen van a hétköznapi gondolkodásban. A lélek újjászületése elfogadott dolog, ugyanakkor a test újjászületése isteni csoda. Esetünkben Káli akarata. A bosszúhoz való viszony teljesen eltérő a nyugati gondolkodásban. Itt azért születnek újra a fiúk és azért szupererősek, hogy bosszút állhassanak, ez a legfontosabb feladatuk az életben. Az anyjuk is „halhatatlan”, még el nem végezte feladatát, nem élte meg a bűnösök pusztulását. A nyugati típusú filmekben a bosszúállás, vérengzés és önítélkezés kevésbé elfogadott, főleg nem a mainstream filmkészítésben.

Rakesh Roshan a nyolcvanas évek végén a Visszatérés Édenbe című ausztrál mini-sorozat alapján megrendezte a Khoon Bhari Mangot, Rekha főszereplésével. Egy végül be nem teljesült bosszútörténetből kegyetlen bosszúdráma vált. Ahogyan Rekha „gyilkosainak” (férje és annak szeretője a krokodilok közé lökik, ám nem hal meg, csupán szimbolikus újjászületésen megy keresztül), úgy Karan és Arjun gyilkosainak is meg kell fizetniük. A testvérek által elkövetett gyilkosságok (melyek egyike tényleg kivégzés jellegű), egyfajta isteni ítéletként vannak ábrázolva. A harcok alatt többször bevillanó Káli-szobor szinte elégedetten mosolyog. Ez a fajta önítélkezés a bollywoodi filmekből is kezd kiveszni, az Om Shanti Om című 2007-es filmben az újjászületett férfi hősnek (szintén Shahrukh Khan játssza) nem hagyja szerelme szelleme, hogy megölje gyilkosát, és így megóvja a férfit attól, hogy beszennyeződjön.

 

 
 

A szerelmi szálak is tartogatnak jócskán meglepetéseket, vidám perceket. Ezek lezárásában is felfedezhető néhány alapvető következetlenség, de így legalább nem marad rossz szájízünk. Ha valaki igazi Bollywood-élményre vágyik, melyen a nyugati filmek hatása nem hagyott mély nyomokat, akkor nézze meg a Karan Arjunt. Mint ahogy a Koi... Mil Gaya, úgy ez a film is néha önmaga paródiájává válik. Egyes jeleneteket nem lehet komolyan venni: például amikor Vijay egy csúzli segítségével szabadítja ki testvérét a rabszállító autóból. Ennek ellenére, vagy pont ezért a Karan Arjun nagyon könnyen megszerethető és nehezen feledhető.

 

 

 

Yeh Bandhan To

 

Bhangra Pale

 

 

 

Hozzászólások   

 
#11 katka50 2010-12-31 06:08
Nem kifejezetten ide tartozik, de Salman Khannal kapcsolatos. A sikerfilmjei után újra "rákattantam" és megnéztem a Marigold nevű 2007-es filmjét. Nem túl ismert, de bűbájos -angol nyelvű- alkotás. És nagyon tetszett. (feliratot is lehet találni hozzá)
 

A hozzászóláshoz be kell lépned.

Vetítések

2016. július 1. 18:00
Hawaa Hawaai  (2014)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 15. 18:00
Prem Ratan Dhan Payo (2015)
Indiai Kulturális Központ

2016. július 29. 18:00
Shool (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. augusztus 19. 18:00
Hum Saath Saath Hain (1999)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 2. 18:00
Iqbaal (2005)
Indiai Kulturális Központ

2016. szeptember 16. 18:00
Koi Mil Gaya (2003)
Indiai Kulturális Központ

2016. október 28. 18:00
Phir Milenge (2004)
Indiai Kulturális Központ

Legújabb hozzászólások
 • Dhoom:2 (2006)
  bogica123 | jún. 16. 15:37
  hol lehet indiai filmeket megnézni? ha tud valaki olyan oldalt, légyszi írjátok meg. köszi Süti
   
 • Dum Laga Ke Haisha (2015)
  gabor86 | márc. 31. 19:24
  Jó film ez :)
   
 • Dum Laga Ke Haisha (2015)
  gabor86 | márc. 31. 19:21
  Nem értem 2016-n jelent meg a film de magyar felíratott még nem láttam hozzá vicc!!
   
 • Prem Ratan Dhan Payo (2015)
  elisa | jan. 26. 12:51
  Lehet itt valahol filmet is nezni? valaszt varok :(
   
 • Indiai filmvetítések országszerte
  Jasha | jún. 15. 15:07
  De jó, végre jönnek hozzánk Debrecenbe is indiai filmek!
   
 • Indiai filmklub - Anjaana Anjaani
  Sipi20 | ápr. 29. 04:41
  Szia, innen már ne kérj segítséget, a szájt haldoklik, sajnos, én is csak véletlenül tudtam rólad. Ha az Ázsiafilmre írsz, hamarabb rád lelek. Felirat: ide tilos linket kitenni, de ha beütöd a ...
   
 • Indiai filmklub - Anjaana Anjaani
  kisbuddha | ápr. 22. 07:20
  Sziasztok! Hol lehet magyar feliratot letölteni hozzá? Köszi.
   
 • Paheli (2005)
  kisbuddha | ápr. 14. 08:20
  Fantasztikusan jó film. Nem kell nekem, hogy Oscart kapjon és hogy hollywoodi legyen. legyen jó! és ez igen csak jó film!
   
 • Indiai filmklub - Dil To Pagal Hai
  Darkcomet | febr. 12. 17:07
  Bocsi, egy kérdés. A felirat gyűjtemény mért nem nyitható meg?
Filmajánlók véletlenszerűen

Mohabbatein (2000)

Mohabbatein (2000)

Aki látott már bollywoodi filmet, megszokhatta, hogy a középpontban kibontakozó romantikus szál mellett számtalan kisebb-nagyobb szerelmi történet bukkanhat fel a rokonok, barátok és egyéb mellékszereplők révén, különféle alternatíváit nyújtva a férfi-nő kapcsolatnak. A Mohabbatein, angol címén Love Stories három fiatal...

Dostana (2008)

Dostana (2008)

Kiadó lakást keresve melyik férfi ne hazudná gondolkodás nélkül azt a gyanakvó házinéninek, hogy az ő szíve bizony a lakásra szintén pályázó vadidegen riválisért dobog, ha ezzel rögtön az észbontó Priyanka Chopra lakótársává avanzsálhat?! Filmbéli fiaink is megteszik ezt, és...

3 Idiots (2009)

3 Idiots (2009)

 Véresen komoly téma a lehető legidiótább köntösben – ez a 3 Idiots, a tél legnagyobb bollywoodi meglepetése. Senki sem számított rá, hogy ekkora siker lesz: több mint kétmilliárd rúpiát hozott a készítőknek, ami körülbelül háromszor annyi, mint amit egy...

Love Story 2050 (2008)

Love Story 2050 (2008)

 Lelki szemeink előtt jelenjenek meg az elmúlt két évtized emlékezetes tudományos-fantasztikus mozifilmjei. Az egészet gyúrjuk össze egyetlen képlékeny, három órás masszává, miközben a látványvilágról a XXI. század egyik legjobb...